Single machine scheduling with resource-dependent processing times under learning and deterioration effect
Öğrenme ve bozulma etkileri altında, kaynak bağımlı işlem zamanlı tek makineli çizelgeleme problemi
- Tez No: 614704
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. M. DURAN TOKSARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tek Makine, Kaynak Dağıtımı, Öğrenme etkisi, Bozulma Etkisi, Çizelgeleme, Single machine, Resource allocation, Learning effect, Deterioration jobs, Scheduling
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Günümüz rekabetçi şartlarında, üretim sürelerinin doğru tahmini hem müşteri memnuniyeti açısından, hem de kaynakların etkin kullanımı açısından son derece önem taşımaktadır. Üretilen her bir ürün için üretim süresi işin tekrar edilmesi sonucu öğrenilmesine ve iş sırası sebebiyle işte yaşanacak gecikmelere bağlı olarak farklılık göstermektedir. Bu sebeple bu çalışmada üretim sürelerinin doğru tahmin edilmesi amacıyla çizelgeleme problemlerine öğrenme etkisi ve bozulma etkisi dahil edilmiştir. Bu iki özellik bir arada tutularak gerçekçi bir üretim süreci simülasyonu sağlanmıştır. Ayrıca çalışmada işlem zamanları kaynak dağıtımına bağlı tutularak çalışmanın gerçekçiliği arttırılmıştır.Bu çalışmada özet olarak optimum kaynak dağıtımının ve optimum iş sırasının belirlenmeye çalışıldığı öğrenme ve bozulma etkileri altında tek makineli, kaynak bağımlı ve işlem zamanlı çizelgeleme problemine ışık tutulacaktır. Çalışmada iki amaç fonksiyonu ele alınmıştır: birincisi; son işin tamamlanma zamanını, toplam tamamlanma zamanını, tamamlanma zamanları arasındaki toplam mutlak farkı ve toplam kaynak maliyetini içeren bir maliyet fonksiyonunu enküçüklemedir. İkinci amaç fonksiyonu ise; son işin tamamlanma zamanını, toplam bekleme süresini, bekleme süreleri arasındaki toplam mutlak farkı ve toplam kaynak maliyetini içeren bir maliyet fonksiyonunu enküçüklemedir.
Özet (Çeviri)
In today?s competitive conditions, the accurate estimation of production times is strongly important both in terms of customer satisfaction and the efficient use of the resources. Production times of every product could be changed because of learning or deterioration of jobs. So, in this paper we inserted learning and deterioration effect in scheduling problem. Holding these two properties together, a simulation of realistic production process is provided. Also, depending on production times to resource allocation the realism of the study is increased. In this study, as a summary we shed light on a single-machine problem with resource-dependent processing times under learning effect and deteriorating jobs when the objective is finding both the optimal resource allocation and optimal sequence of jobs. Two goals are used in this study, the first one is minimizing a cost function containing makespan, total completion time, total absolute differences in completion times and total resource cost, and second goal is minimizing a cost function containing makespan, total waiting time, total absolute differences in waiting times and total resource cost. We present a polynomial time algorithms to find the optimal resource allocation and optimal sequence of jobs.