Türkiye'de gazete tasarımında yazının kullanımı
Importance of texts in newspaper desing in Turkey
- Tez No: 614757
- Danışmanlar: PROF. DR. SELAHATTİN GANİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Güzel Sanatlar, Matbaacılık, Journalism, Fine Arts, Typography
- Anahtar Kelimeler: Gazete, Gazete Tasarımı, Yazının Kullanımı, Newspaper, Newspaper Design, Use of Text
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
İnternet gazeteciliğinin iyice hayatımıza girdiği günümüzde basılı gazeteleri okuyucuya ulaştırmak, okuyucuyu bu basılı mecralara çekmek oldukça zor hale gelmiştir. Gazetenin, okuyucusunun bir başka değişle müşterisinin dikkatini çekmede sunum şekli büyük öneme sahiptir. Gazetelerde birinci sayfalar vitrin görevi görmektedir. Gazetenin iç sayfalarında bulunan birçok haber özet şeklinde kendine birinci sayfada yer bulurken aynı zamanda okuyucunun kafasını karıştırmayacak şekilde kolaylıkla anlaşılır, dikkat çekici bir düzende olmak durumundadır. Burada devreye gazetenin tasarımı girmektedir. Tasarım bir gazete için haberi okuyucuya aktarmanın, haberi satmanın en etkili yöntemidir. Tezimde ülkemizdeki gazetelerin sayfa tasarımlarını inceleyerek yazıyla birlikte görsel öğelerin, fotoğrafın, infografiklerin sayfa tasarımlarında uygun açıdan sanatsal ve teknik durumlara göre çıkarımlarda bulunmaya ve bu çıkarımları yapmak için tasarımda gerekli olan öğelerin teknik bilgilerini aktarmaya çaba gösterdim. Gazete tasarımında kullanılan argümanlara ve ortaya çıkan tasarımlara değindim. Bu bilgiler çerçevesinde değerlendirmemi yapmaya çalıştım.
Özet (Çeviri)
With online media outlets gaining significance in our daily lives every passing day, it has become harder to get readers' attention to printed newspapers. The way the newspaper is presented to readers has a vital role in getting their attention. Front pages serveas a showcase which summarize the news stories on the coming pages. For this very reason, the front page should be in a clearly readable and distinguished format. This is where the design comes into play. The design is the most effective way of communicating news stories to readers. In my thesis, I attempted to investigate different types of newspaper designs in Turkey, analyzing texts, images, infographics and some other visual elements according to artistic and technical criteria. I provided information on technical criteria required to make this analysis. Addressed in the thesis are also the common elements used in the newspaper design and the best practices in the field.