Tavşanlarda sifenotrinin toksikokinetiği
Toxicokinetic of cyphenothrin in rabbits
  1. Tez No: 614803
  2. Yazar: FERHAT ÖZEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN ERASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Sifenotrin, toksikokinetik, damar içi, ağız, tavşan, Cyphenothrin, toxicokinetic, intravenous, oral, rabbit
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji ve Toksikoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Çalışmada tavşanlarda sifenotrinin toksikokinetiği araştırılmıştır. Bu amaçla 14 adet Yeni Zelanda ırkı, 2-2,5 kg ağırlığında 6 aylık dişi tavsan kullanılmıştır. Hayvanlar iki gruba ayrılmış ve her bir grupta 7'şer hayvan bulundurulmuştur. Birinci gruptaki her bir hayvana tek sefer 2,5 mg/kg.ca dozunda sifenotrin taşıt madde içinde (dimetilsülfoksit) damar içi olarak uygulanmıştır. İkinci gruptaki her bir hayvana yine tek sefer 2,5 mg/kg.ca dozunda sifenotrin aynı taşıt madde içinde sonda ile ağızdan verilmiştir. Sifenotrin uygulamasını takiben her bir hayvandan 0,083., 0,25., 0,5., 0,75., 1., 2., 4., 6., 8., 12., 18., 24., 36. ve 72. saatlerde heparinli tüplere kulak venasından kan alınmış ve plazmaları çıkarılmıştır. Plazma sifenotrin düzeyleri gaz kromatografi cihazında µECD aracılığıyla tespit edilmiştir. Ağızdan uygulama sifenotrinin plazma doruk yoğunluğu (Ydoruk), doruk değere ulaşma süresi (tdoruk), yarılanma ömrü (t1/2β), ortalama kalış süresi (MRT), eğrinin altında kalan alan (EAA0→∞) ve biyoyararlanım (F) değerleri sırasıyla 172,28±47,30 ng/ml, 1,07±0,42 saat, 12,95±1,11 saat, 17,79±1,69 saat, 2220,07±572,02 ng/saat/ml ve % 29,50 çıkmıştır. Damar içi uygulamada t1/2β, MRT ve EAA0→∞ değerleri ise sırasıyla, 7,66±0,74 saat, 9,28±0,62 saat ve 7524,31±2988,44 ng/saat/ml bulunmuştur. Çalışma sonucuna göre ağızdan uygulamada sindirim sisteminden sifenotrinin emilimi tam değildir ve biyoyararlanımı düşüktür. Vücutta kalış süreleri her iki verilme yolunda da çok kısa çıkmamıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the toxicokinetics of cyphenothrin in rabbits were investigated. For this purpose, 14 New Zealand breeds, 6 months old female rabbit weighing 2-2.5 kg were used. The animals were divided into two groups and each group contained 7 animals. Each animal in the first group was administered 2.5 mg/kg.bw of cyphenothrin intravenously in vehicle (dimethyl sulfoxide) for single dose. Each animal in the second group was again given orally at a dose of 2.5 mg/kg.bw cyphenothrin in the same vehicle and single dose. Following administration of cyphenothrin, blood was collected from the ear vein and the plasma was removed into heparinized tubes at 0.083, 0.25, 0.5, 0.75, 1, 2, 4, 6, 8, 12, 18, 24, 36 and 72nd hours. Plasma cyphenothrin levels were determined by gas chromatography via µECD. Oral cyphenothrin plasma maximum concentration (Cmax), time to reach the maximum value (tmax), half-life (t1/2β), mean residence time (MRT), the area under the curve (AUC0→∞) and bioavailability (F) values respectively 172.28±47.30 ng/ml, 1.07±0.42 h, 12.95±1.11 h, 17.79±1.69 h, 2220.07±572.02 ng/h/ml and 29.50%. In intravenous administration, t1/2β, MRT and AUC0→∞ values were found to be 7.66±0.74 h, 9.28 ±0.62 h and 7524.31±2988.44 ng/h/ml, respectively. According to the results of the study, the absorption of cyphenothrin from the digestive system in oral administration is not complete and its bioavailability is low. Mean residience time in the body was not very short in both routes of administration.