Amiloid proteininin tayini için duyarlı immünoassay yöntemlerinin geliştirilmesi
The sensitive immunoassay methods development for detection of amyloid protein
  1. Tez No: 614817
  2. Yazar: BÜŞRA YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DERYA KOYUNCU ZEYBEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Amiloid β (1-42), Eu(III) Kompleks, Floresans etiketler, İmmünoassay, Zaman Gecikmeli Floro İmmünoassay (TR-FIA), Amyloid β (1-42), Eu (III) Complex, Fluorescence labels, Immunoassay, Time Resolved Fluoro Immunoassay (TR-FIA)
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, nörodejeneratif bir hastalık olan Alzheimer tayininde biyomarker olarak kullanılan amiloid β (1-42) proteini için yeni bir zaman gecikmeli immünoasssay (TR-FIA) yöntemi geliştirilmesidir. Bunun için, ilk olarak, ticari olarak temin edilen 3,4bis [4(4,4,5,5,6,6,6 heptafloro1o,3dioksoheksil) fenil]benzensülfonilklorür (BHHCT) ve sentezi yapılan 10,10'-(4,4,5,56,6,7,7- oktafloro-3,8-dioksodekanediol) bis (antrasin-9-sülfonil klorür) (SD1) ligantları kullanılarak floresans etiketler oluşturuldu. Uygun immünoassay prosedürü oluşturuldu ve çeşitli deney parametreleri optimize edildi. Çalışmanın ikinci kısmında optimum veriler ışığında, hazırlanan etiketler kullanılarak, amiloid β (1-42) proteinine ait kalibrasyon çalışmaları mikro plate floresans okuyucuda Zaman Gecikmeli Floroİmmünoassay (TR-FIA) tekniği yapıldı. Amiloid β (1-42) biyomolekülü için doğrusal çalışma aralığı, BHHCT etiketi kullanılarak 0,5-10000 pg/mL olarak, SD1 etiketi kullanılarak 0,5-4000 pg/mL olarak belirlendi. Son olarak oluşturulan assayın analitik uygulanabilirliği, sentetik serum numunelerine amiloid β (1-42) proteini ilave edilerek araştırıldı ve % geri kazanım değerleri hesaplandı.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to develop a new time delay immunoassay (TR-FIA) method for amyloid β (1-42) protein used as biomarker in the determination of Alzheimer's disease which is a neurodegenerative disease. For this, firstly, commercially available 3,4bis [4 (4,4,5,5,6,6,6heptafluoro, 3dioxohexyl) phenyl] benzenesulfonylchloride (BHHCT) and synthesized 10,10 '- (4,4 Fluorescence labels were generated using 5,56,6,7,7-octafluoro-3,8-dioxodecanediol) bis (anthracine-9- sulfonyl chloride) (SD1) ligands. The appropriate immunoassay procedure was established and various experimental parameters were optimized. In the second part of the study, in the light of optimum data, calibration studies of amyloid β (1-42) protein were prepared by using labels prepared TR-FIA technique in Micro Plate Fluorescence Reader. The linear working range for the amyloid β (1-42) biomolecule was 0.5-10000 pg / mL for BHHCT and 0.5-4000 pg / mL for SD1 labels. Finally, when using assay analysis, synthetic serum samples were calculated for examining amyloid β (1-42) protein and % recovery.