Karaciğer transplantasyonu planlanan hastalarda sarkopeni değerlendirilmesi
- Tez No: 614816
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT YILDIRIM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Siroz, sarkopeni, kronik karaciğer hastalığı, karaciğer transplantasyonu, psoas alanı, psoas SMI, Cirrhosis, sarcopenia, chronic liver disease, liver transplantation, psoas area, psoas SMI
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Siroz ve son dönem karaciğer hastalıkları son yılların önemli bir mortalite ve morbidite sebeplerindendir. Siroz ve karaciğer hastalıklarında görülen sarkopeni ise hastaların klinik sonuçları ve sağ kalımları üzerine önemli bir rol üstlenmektedir. Bu çalışmada amacı karaciğer transplantasyonu yapılmış son dönem karaciğer yetmezliği hastalarında sarkopeninin prevelansının belirlenmesi ve bir prediktif değer olarak tanımlanıp tanımlanmayacağı amaçlanmaktadır. Çalışma, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Organ Nakli Merkezinde 2017-2018 yılları arasında karaciğer transplantasyonu uygulanmış olan 103 hasta dahil edilerek ve hasta dosyaları ile hastane veritabanından toplanan hasta verileri ile retrospektif olarak yapıldı. Hastaların yaş, kilo, hastalık süresi, vücut kütle indeksi, Child-Pugh ve MELD skorları, siroz komplikasyonlarının varlığı ve laboratuvar bulguları analiz edildi. Karaciğer transplantasyonu yapılan siroz hastalarında çekilen Abdominal BT sonucuna göre psoas alanı ve SMI, paraspinal kas alanı ve SMI ile abominal kas ve SMI ölçümlerine göre %34 ile 41 arasında ortalama 38,2 hastada (%37) sarkopeni saptanmıştır. Karaciğer transplantasyonu yapılan son dönem karaciğer yetmezliği hastalarında saptanan sarkopeni; yaş, kilo, VKİ, hastalık süresi, Child-Pugh ve MELD skorlaması, laboratuvar bulguları ve siroz komplikasyonlarından olan asit, ensefalopati, varis kanaması ve hepatoselüler kanser ile ilişkisi saptanmamıştır. Sonuç olarak bu çalışmaya göre son dönem karaciğer yetmezliğine sahip olan hastalarda görülen sarkopeninin hiçbir klinik ve biyokimya sonuçlarında bir prediktif değeri olmadığı açığa çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
Cirrhosis and end-stage liver diseases are important causes of mortality and morbidity in recent years. Sarcopenia diagnosed in cirrhosis and end-stage liver diseases plays an important role in the clinical outcomes and survival of patients with chronic liver disease. The aim of this study is to determine the prevalence of sarcopenia in patients with end-stage liver failure who underwent liver transplantation and whether to define it as a predictive value. The study was conducted retrospectively with the inclusion of 103 patients who underwent liver transplantation between 2017-2018 at the Organ Transplantation Center of Akdeniz University Medical Faculty Hospital and patient data collected from the hospital database and the folders of the patients. Age, weight, disease duration, body mass index, Child-Pugh and MELD scores, presence of cirrhosis complications and laboratory findings were analyzed. According to the abdominal CT results obtained in cirrhosis patients undergoing liver transplantation, sarcopenia was detected in an average of 38.2 patients (37%) between 34 and 41% according to measurements of psoas area and SMI, paraspinal muscle area and SMI and abominal muscle and SMI. No relationship was found between the sarcopenia in end-stage liver disease and age, weight, body mass index (VKI), Child-Pugh and MELD scoring and cirrhosis complications such as acid, encephalopathy, variceal bleeding and hepatocellular cancer. encephalopathy, variceal bleeding and hepatocellular cancer. As a conclusion, according to the study, it was revealed that sarcopenia in patients with end-stage liver failure has no predictive value in any clinical and biochemistry results.