Kronik hemodiyaliz hastalarında vankomisin dirençli enterokok kolonizasyonu için risk faktörlerinin belirlenmesi
Determination of risk factors for colonization of vancomycin resistant enterococci in chronic hemodialysis patients
  1. Tez No: 614837
  2. Yazar: CEMİLE ÇERMELİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEGÜL ULU KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Vankomisin Dirençli Enterokok, kolonizasyon, hemodiyaliz, Vancomycin resistant enterococci, colonization, hemodialysis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Çalışmamızda2016-2018 yılları arasında Erciyes Üniversitesi Nefroloji 1 ve Nefroloji 2 kliniğinde, kronik hemodiyaliz hastalarında Vankomisin Dirençli Enterokok (VRE)kolonizasyonu gelişmesindeki risk faktörlerinin belirlenmesi amaçlandı. Bu çalışma Erciyes Üniversitesi Enfeksiyon Kontrol Kurulu (EKK)sürveyans takip formu ve hastane otomasyon sistemi bilgileri kullanılarak retrospektif olarak yapıldı. Hastaların demografik verileri, komorbiditeleri, immunsupresyon, enteral ve parenteral beslenme varlığı, cerrahi öyküsü, antibiyotik kullanım öyküsü ve kullanılan antibiyotikler kaydedildi. VRE kolonizasyonu açısından riskli servislerde yatış öyküsü, servisler arası transfer öyküsü ve VRE kolonizasyonu ya da enfeksiyonu olan hasta ile aynı serviste yatış öyküsü varlığı kaydedildi. EKK programı gereğince hastalardan ilk 48 saatte ve hafta da bir perirektalsürüntü örneği alınarak VRE kolonizasyon taraması yapıldı. VRE ile kolonize olan hastalar vaka; aynı dönem içinde takip edilen ve kolonize olmayan hastalar kontrol grubu olarak kabul edildi. Tek değişkenli ve çoklu lojistik regresyon analizinde vaka ve kontrol grubu arasında anlamlı olarak farklı bulunan parametreler risk faktörü olarak kabul edildi. Çalışmaya 64 vaka ve 72 kontrol grubu olmak üzere toplam 136 hasta dahil edildi.Riskli servislerde yatış öyküsü (p:0,003), servisler arasında transfer öyküsü(p:0,001), VRE kolonize ya da enfekte hastalarla aynı serviste bulunma (p:0,006), antibiyotik kullanım öyküsü (p:0,004) ve Konjestif Kalp Yetmezliği (KKY) (p:0,002)tek değişkenli analizde anlamlı bulundu. Bu parametrelerden çoklu lojistik regresyon analizi yapıldığında ise KKY varlığı (β=0,55 (%95 CI:0,012-0,254) p=0,009),servisler arası transfer öyküsü (β =3,258 (%95 CI 1,65-9,05) p=0,002),VRE'li hasta ile aynı serviste yatış öyküsünün olması (β=2,80 (%95 CI 1,33-5,87) p=0,006) ve VRE kolonizasyonu öncesi antibiyotik kullanım öyküsü (β=3,21 (%95 CI 1,45-7,12) p=0,004) VRE kolonizasyonu için risk faktörü olarak bulundu. Sonuç olarak,uygun olmayan antibiyotik kullanımının kısıtlanması, antibiyotik politikalarının gözden geçirilmesi, bu ünitelerde VRE kolonizasyonunun önlenmesi açısından önemlidir. Hastalarda çapraz bulaş ile VRE kolonizasyonunun kazanılması ise sıkı temas izolasyon önlemlerine uyulması ile önlenebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the risk factors for the development of Vancomycin-Resistant Enterococci (VRE) colonization in chronic hemodialysis patients at Erciyes University Nephrology 1 and Nephrology 2 clinics between 2016-2018. This study was carried out retrospectively by using Erciyes University Infection Control Committee (ICC) surveillance form and hospital automation system information. The patients' demographic data, comorbidities, immunosuppression, presence of enteral and parenteral nutrition, history of surgery, history of antibiotic use, and classes of antibiotics were recorded. The hospitalization history at clinics with risk for VRE colonization, transfer history between riskyclinics for VRE and the presence of VRE colonization or infection in other patients in the same clinicswere recorded. According to the ICC program, screening for VRE colonization was performed by taking a perirectal swab sample in the first 48 hours and repeated weekly. A case was defined as a patient confirmed to be positive for VRE isolated from perirectal swabs. A control was defined as a patient confirmed to be negative for VRE colonization hospitalized in the same period. In univarite and logistic regression analysis, parameters with significant difference between case and control groups were accepted as risk factors. A total of 136 patients (64 cases and 72 control groups) were included in the study. Hospitalization in high-risk setting for acquiring VRE (p:0.003), inter-clinics transfer history (p: 0.001), hospitalization in clinics including VRE colonized or infected patients (p: 0.006), antibiotic using history (p: 0.004), and presence of Congestive Heart Failure (CHF) (p: 0.002) were found to be significant in univariate analysis. When multiple logistic regression analysis was performed for these parameters, the presence of CHF (β = 0.55 (95% CI: 0.012-0.254) p=0.009), the inter-clinic transfer history (β = 3,258 (95% CI 1.65-9), p = 0.002), to share a room with a patient colonized / infected with VRE (β = 2.80 (95% CI 1.33-5.87) p=0.006) and pior use of antibiotics VRE colonization (β = 3.21 (95% CI 1.45-7.12) p = 0.004) have been identified as risk factors for VRE colonization. As counlusion, restriction of inappropriate use of antibiotics and recising antibiotic utilization policies in these units is essential to precent VRE colonization. Acquisition of VRE colonization by cross-transmission may also be prevented by compliance to strict contact isolation measures.