Toplu konut uygulamalarının kentsel gelişime etkileri ve kullanıcıların memnuniyet düzeylerinin araştırılması (Diyarbakır örneği)
The effects of public housing applications on urban development and the research of the satisfaction levels of residents (example of Diyarbakır)
- Tez No: 614897
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ZEYDİN YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: TOKİ, Kentleşme, Toplu Konut, Kentsel RANT, Diyarbakır, Housing Development Administration (TOKİ), Urbanization, Housing Development, Urban Rent, Diyarbakir
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beşeri ve İktisadi Coğrafya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 278
Özet
TOPLU KONUT UYGULAMALARININ KENTSEL GELİŞİME ETKİLERİ VE KULLANICILARIN MEMNUNİYET DÜZEYLERİNİNARAŞTIRILMASI (DİYARBAKIR ÖRNEĞİ)YÜKSEK LİSANS TEZİHazırlayanMehmet Sami ZÜMRÜTYÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİSOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜEkim 2012ÖZETTürkiye'de kentleşme hareketinin başlaması safhasında bir kentleşme politikası oluşturulmamış ve durum önemsenmemiştir. 1950'li yıllarda kırdan kente doğru yaşanan yoğun göç hareketleri ile birlikte plansız, programsız ve politikasız hızlı yapılaşmaya maruz kalan Türkiye kentleri, büyük problemler yaşamaya başlamıştır. Adına gecekondu dediğimiz sağlıksız yapılar ile tanışılmış ve uzun bir zaman diliminde bu yapılara çareler aranmıştır. Çıkarılan onlarca yasa, yönetmelik ve imar affına rağmen kaçak yapılaşmaya çözüm bulunamamıştır.1984 yılında kentleşme konusundaki mevcut sıkıntılara çare olması için Toplu Konut İdaresi (TOKİ) kurulmuştur. Kuruluşundan 2003 yılına kadar daha çok piyasanın kredi ihtiyacını karşılayan ve çok az da olsa, yoksul ve alt gelir gruplarına konut inşası gerçekleştiren kurum, 2003 yılından sonra yapı ve proje yelpazesini geliştirip, piyasaya kredi sunmanın yanında kendi inşa ettiği yapıları satıp piyasanın en büyük konut üreticisi ve pazarlayıcısı konumuna gelmiştir. Artık, yoksul ve dar gelirlilere yönelik konut inşası yanında, lüks konut yapan, dış ülkelere konut inşa eden, kentsel dönüşüm projelerine ödenek ayırıp kent mekânlarının yeniden dizaynında söz sahibi olan bir kurumdur. Kamu arazisi üzerinde inşa ettiği konutları yüksek karlarla satan, bir anlamda kentsel artı değerden (ranttan) en büyük payı alan kurum haline gelmiştir.Konut üretim süreci üzerinde bu kadar etkiye sahip bir kurumun Diyarbakır'ın kentsel gelişme seyri üzerinde de etkili olması beklenen bir durumdur.IIBu bağlamda Toplu Konut İdaresinin (TOKİ) Diyarbakır kentinde inşa ettiği konutların kentsel gelişme dinamikleri üzerindeki etkisi ile konut kullanıcılarının üretilen konutlardan memnuniyet düzeyinin araştırılması önem kazanmıştır. Bu amaçla TOKİ konutlarında oturan 303 kişiye anket uygulanmış ve sonuçları SPSS sisteminde değerlendirilmiştir.Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre kentteki TOKİ konutlarının kentsel gelişme dinamikleri ve kentin gelişme aksları üzerindeki etkileri incelenmiş, konut kullanıcıları ile kent merkezi arasındaki entegrasyon ve yeni kent kültürünü oluşumu/değişimi üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
THE EFFECTS OF PUBLIC HOUSING APPLICATIONS ON URBAN DEVELOPMENT AND THE RESEARCH OF THE SATISFACTION LEVELS OF RESİDENTS (EXAMPLE OF DİYARBAKIR)(M. Sc. Thesis)Mehmet Sami ZÜMRÜTUNİVERSİTY OF YÜZÜNCÜ YILINSTITUTE OF SOCIAL SCIENCESABSTRACTIn Turkey, urbanization policy hasn?t been done and paid attention enough during the beginning of urbanization process. In 1950?s with the massive rural to urban migration, cities suffered from unplanned, unprogrammed and unauthorized rapid construction have had many problems. The buildings called ?gecekondu? have been introduced and solutions have been tried to find for a long time. In spite of dozens of laws and regulations for reconstruction , the solution couldn?t be found for illegal construction.In 1984, Housing Development Administration (TOKİ) was established as a solution to this. From the establishing to 2003, this administration met the need of affordability in the market and the question of acquiring house for poor and low- income groups. They have improved the area of projects and constructions since 2003. In addition to giving credits to market, they have become the biggest housing producer and seller. Now, apart from poor and low-income groups,they have developed projects for luxury housing and constructions for foreign countries. They have also given allocations for urban renewal development projects. They have sold houses with high profit on the goverment fields.They have taken the biggest part of the urbanization plus value( rent-unearned income).It is expected that such an effective association on housing production process is also effective on urbanization process in Diyarbakır.The effects of the buildings constructed by TOKİ in Diyarbakır on the dynamics of urbanization process and the level of satisfaction of residences of houses have become a good subject to investigate. For this purpose, 303 questionnaires have been applied and the results have been evaluated by SPSS.IVIn the lightof the outcomes of this study, the effects of housing of TOKİ on urbanization development dynamics and development parameters in urban areas have been discussed. The entegration between residences and city center, and innovation of urban culture have been assessed.