Uluslararası sorumluluk hukukunda uluslararası hukuka aykırı eylemin devlete atfedilmesi
The attribution of internationally wrongful acts to state in the law of state responsibility
  1. Tez No: 614966
  2. Yazar: UFUK DAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE NUR TÜTÜNCÜ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Uluslararası İlişkiler, Law, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Devletin Uluslararası Sorumluluğu, Uluslararası Hukuka Aykırı Eylem, Etkin Kontrol, Bütünsel Kontrol, Terörist Faaliyetler, Özel Askeri Şirketler, Siber Saldırılar, State Responsibility in International Law, Internationally Wrongful Act of State, Effective Control, Overall Control, Terrorist Activities, Private Military Companies, Cyber Attacks
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 215
Özet
Çalışma uluslararası hukuka aykırı eylemin devlete atfedilebilmesi ile ilgilidir. Uluslararası hukuka aykırı eylemlerin atfedilmesine ilişkin kurallar, 21. yüzyılda uluslararası toplumun giderek terörist, özel askeri şirketler ve siber bilgisayar korsanları gibi devlet dışı aktörlerle daha çok karşılaşması sebebiyle daha önem kazanacaktır. Çalışmanın temel sorusu şu şekilde belirlenmiştir: Özel kişilerin eylemleri hangi koşullarda devletlere atfedilebilir? Bu konudaki mevcut uluslararası hukuk kuralları nelerdir? Çalışmanın birinci bölümünde uluslararası hukuka aykırı eylemin devlete atfedilebilmesine ilişkin mevcut kurallar incelenmiştir. İkinci bölümde, özel kişilerin eylemlerinin devletlere atfedilebilmesine ilişkin kurallar analiz edilmiştir. Son bölümde bu kuralların askeri gruplar, özel askeri şirketler, terörist faaliyetler ve siber saldırı faaliyetleri karşısında nasıl uygulandığı incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Our study is about attribution of internationally wrongful act to state. Rules relating to attribution of acts contrary to international law will become even more important in the 21st century as the international community is increasingly engaged with non state actors like terrorists, private military companies and cyber hackers. The basic question of our study is determined as follows: Under what circumstances will the acts of the private persons be attributable to the State? What are the rules of international law regarding to this question. In the first chapter, The existing rules about attribution of internationally wrongful act to stateis examined. In the second part, attribution rules about private persons is analysed. In the third part, how the current rules are applying military groups, private military companies, terrorist activities and cyber attack activities is studied.