Çocuk hakları kapsamında suça sürüklenen çocukların gözaltına alınması ve Türk Hukuku
Detention of juvenile who pushed to crime withinthe fromeworkof children rights and Turkish Law
- Tez No: 614972
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜLEYMAN DOST
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Çocuk Hakları Sözleşmesi, Çocukların Cezai Sorumluluğu, Gözaltı, Uluslararası Hukuk, Convention on the Rights of the Child, Criminal Responsibility of Children, Detention, International Law
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Dünyada milyonlarca çocuk suç işlemekte ve işledikleri bu suçlar nedeniyle özgürlüklerinden mahrum kalabilmektedirler. Çocukların hakları, gözaltına alınma koşulları, yargılanma biçimleri ve tutukluluk süreleri ülkeden ülkeye değişiklik göstermektedir. Ancak özellikle, çocukların özgürlüğünü kısıtlayan tedbirlerin ve bu tedbirlerin uygulanış biçimlerinin çocukların geleceği üzerindeki ciddi sonuçları nedeniyle; çocukların gözaltı sürecindeki hakları uluslararası hukukta ve Türk hukukunda üzerinde önem ile durulan konulardan biri olmuştur. Bu tezde, şüpheli veya sanık olan çocukların gözaltına alınması ve bu süreç boyunca sahip oldukları haklar uluslararası hukuk ve Türk hukuku çerçevesinde ele alınmaktadır. Öncelikle uluslararası ve ulusal mevzuattaki çocuk kavramı ile çocuk haklarının gelişiminden söz edilecektir. Ardından Uluslararası Çocuk Hakları Sözleşmesi başta olmak üzere diğer uluslararası mevzuattaki çocuk hakları ele alınacaktır. Son olarak da Türk ceza mevzuatındaki suça sürüklenen çocukların gözaltına alınması ile ilgili hükümler, uluslararası çocuk hukukuna göre değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
Millions of children in the world commit crimes and due to these crimes they can be deprived of their liberty. Children rights, age of criminal responsibility,conditions of detention and the length of a trial differs from country to country. Measures restricting children's freedom andhow these measures are implementedhave serious consequences on their future therefore, the rights of children in detention have been one of the issues emphasized in international and Turkish law. In this thesis, the detention of the suspect or defendant kids and their rights during this process have been handled in the framework of international and Turkish law. Primerily, the concept of kid and and the improvement of kids' rights will be mentioned. Subsequently, other international legislations on the rights of the child will be handled, particularly Convention on the Rights of the Child. Finally, the decrees regarding the detention of the child pushed to the crime in the Turkish Criminal Law will be evaluated in terms of international child law.