Hastane ameliyathanelerinde iş sağlığı ve güvenliğine yönelik çalışmalar
Studies on occupational health and safety in hospital surgery
  1. Tez No: 615008
  2. Yazar: SERTAÇ ZÖHRA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ REŞİT ERÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Hospitals
  6. Anahtar Kelimeler: Ameliyathane, Hasta Güvenliği, Çalışan Güvenliği, Operating Room, PatientSafety, Healthcare StaffSafety
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmada ameliyathane personellerinin iş sağlığı ve güvenliğini tehdit eden riskler ele alınmış, Avrupa ve Türkiye'nin ameliyathane uygulamaları, tehlikeleri, iş kazaları, meslek hastalıkları çalışmalarına ve alınan önlemlere odaklanan risklerin çalışanları üzerindeki etkileri incelenmiştir.Çalışanlar, çalışma alanlarından kaynaklanan birçok riske maruz kalmaktadır. Bu tehditlerin sonucu olarak da çeşitli iş kazaları ve meslek hastalıkları meydana gelmektedir. Ameliyathane çalışanlarının karşılaştığı riskleri ve tehlikeleri ortadan kaldırmak ve önlemek, hiç şüphesiz hasta sağlığını ve verilen hizmetlerin kalitesini etkileyecektir. Sonuç olarak, ülkemizde iş kanunu hükümleriyle işyerinde sağlık ve güvenlik alanında gelişmeler sağlanmış, ancak sağlık kurumlarının hükümleri etkili ve yeterli olmamıştır. Çalışma, ameliyathane personelinin birçok riske maruz kaldığını ve bu risklerin işle ilgili kazalara ve meslek hastalıklarına yol açtığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the operating room staff of occupational health and safety threatening risks discussed, Europe and Turkey operating practices, hazards, industrial accidents, occupational diseases and the irimpact on employees of risks, focusing on activities and measures taken were examined. Employees are exposed to many risks a rising from the work place. As a result of the sethreats, various occupational accidents and diseasesoccur. Eliminating and preventing the risks and hazards faced by operating room staff will undoubtedly affect patient health and the quality of service sprovided. As a result, improvements have been achieved in the field of health and safety in the work place with the provisions of the laborlaw in our country, but the provisions of the health institutions have not been effective and sufficient. The study shows that operating room personel are exposed to many risks and these risks lead to work-related accidents and occupational diseases.