Ameliyathane hemşirelerinin karşılaştıkları risk faktörlerinin incelenmesi
Investigation of risk factors faced by operating room nurses. master's thesis predicted for nursing master's program
- Tez No: 645588
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYNUR KOYUNCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Ameliyathane, Çalışan güvenliği, Hasta güvenliği, Hemşirelik, Mesleki riskler
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
. Ameliyathane Hemşireleri (AH) cerrahi ekibin vazgeçilmez bir üyesidir, ameliyathane ortamında çok sayıda riske maruz kalırlar. Ameliyathanelerdeki tehlikelerin hasta ve çalışan sağlığı üzerine olumsuz etkileri bilinmesine rağmen risk faktörlerini tanımlayan çok az çalışma bulunmaktadır. Bu çalışmada AH'nin ameliyathanelerde karşılaştıkları risk faktörlerinin belirlemesi amaçlandı. Eylül 2019-Şubat 2020 tarihleri arasında Gaziantep Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği'ne bağlı altı hastanenin ameliyathanesinde çalışan AH ile yapılan prospektif tanımlayıcı bir çalışmadır. Örneklem ölçütlerini sağlayan, araştırmaya katılmayı kabul eden 139 AH araştırmanın örneklemini oluşturdu. Veriler araştırmacı tarafından geliştirilen soru formu ve Mesleki Risk Faktörleri Ölçeği (MRFÖ) aracılığı ile toplanmıştır. MRFÖ fiziksel, kimyasal, biyolojik, psikolojik, ergonomik, radyasyon risklerini belirlemeye yönelik 41 önermeden oluşmaktadır. Verilerin istatistiksel analizinde SPSS 22. 0 programı kullanıldı. İstatistiksel anlamlılık için p0. 05). AH'lerin ameliyathane ortamında radyasyon, biyolojik, ergonomik, kimyasal, psikolojik, fiziksel risklere maruz kaldıkları belirlendi. AH'lerin karşılaştıkları risk faktörleri tanımlanmalı, azaltılması konusunda önlem alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
Operating Room Nurses (ORN) is an indispensable member of the surgical team, they are exposed to many risks in the operating room environment. Few studies describe the risk factors of hazards in operating rooms. These factor was aimed to determine the risk factors ORN in the operating rooms. This is a prospective descriptive study with ORN working in the operating theater of six hospitals affiliated to Gaziantep Public Hospitals Association General Secretariat between September 2019 and February 2020. 139 ORN formed the sample of the research. The data examines the questionnaires made by the researcher and the Occupational Risk Factors Scale (ORFS). ORFS consists of 41 propositions for determining physical, chemical, biological, psychological, ergonomic and radiation risks. SPSS 22. 0 program was used in the analysis of the data that were selected.