Antik efendilerden yeni dünya yerlilerine 'Dominium'un farklı kullanımları
The various uses of 'Dominium' from ancient masters to new world's indians
- Tez No: 615009
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMAL BÂLİ AKAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: dominium, özgürlük, efendilik, sahiplik, bireysel haklar, iletişim, dominium, freedom, mastery, ownership, individual rights, communication
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 306
Özet
Bu çalışma“Sözcükler, Kavramlar ve Tarihsel İlişkiler İçinde Bir Çalışmanın Araştırma Yöntemini Belirlemek”,“Eski Yunan ve Roma'da Dominium'un Farklı Kullanımları”,“Hristiyanlığın Tanrısı, Tanrının Sureti ve Dominium'u”,“Vitoria: Küresel Bir Dünyada Dominium ve İletişimi Birlikte Düşünmek”başlıklı dört bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın temel amacı insanın kendi kendisinin sahibi/hâkimi olduğu iddiasının ve bu iddiaya dayanan ayrıcalıklı bir özgürlük anlayışının siyasal düşünceler tarihinde nasıl ortaya çıkmış olduğunu ve böyle bir anlayışın nasıl farklı bireysel hak düşüncelerine yol açabildiğini anlayabilmektir. Böyle bir anlama çabasıyla, çalışmada hâkimiyete dayalı özgürlük anlayışı dominium teriminin farklı kullanımları çerçevesinde değerlendirilmeyi çalışılmıştır. Birinci bölümde, siyasal düşünceler tarihinde yöntem meselesi ele alınmış ve çalışmanın temel alacağı yöntemsel kabuller belirlenmiştir. İkinci bölümde hâkimiyete ilişkin özgürlük anlayışı genelde Eski Yunan ve Roma, özelde de kölelik pratiği çerçevesinde incelenmiştir. Üçüncü bölümde insan ve Tanrı'nın dominium'u arasındaki analojik ilişkiye değinilmiş ve efendilik/sahiplik pratiği/düşüncesinin hukuk, hak ve özgürlük kavramlarıyla olan ilişkileri tartışılmıştır. Son bölümde Yeni Dünyadaki Yerlilerin dominium sahibi olup olmadıkları incelenmiş ve küresel bir dünyada özerklik ve insanlar arası iletişimi birlikte düşünebilmek için, hem küreselleşmenin ve sahiplik/efendilik düşüncesinin eşitsiz görünümlerine karşı çıkan hem de ortak bir dünyadaki insani bağlılığı/bağımlılığı düşünmenin daha özgür/eşit yollarını arayan ikili bir eleştirel bakış geliştirmenin gerekli olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis consists of four chapters titled“To Determine The Method of a Research in the Midst of Words, Concepts and Historical Relations”,“Various Uses of Dominium in the Ancient Greece and Rome”,“God of Christianity, the Image and Dominium of God”,“Vitoria: To Consider Dominium and Communication in a Global World”. The fundamental aim of the research was to understand how the idea of dominion, self-mastery and sovereignal freedom could first develop in the history of ideas and then become the foundation of the notion of individual rights. For this purpose, it is suggested to read the notion of sovereignal freedom taking into consideration the various uses of the concept of dominium. In the first chapter, the issue of method regarding the history of political thought is examined and the method of the thesis is determined. In the second chapter, the idea of sovereignal freedom is discussed within the context of Ancient Greece and Rome, especially regarding slavery. In the third chapter, the analogous relationship between the dominium of man and God is examined, considering the effects of mastery and ownership on the idea of law, rights, and freedom. In the last chapter, the dominium of Indians of the New World is discussed within the context of European colonialism. It has been claimed that to consider autonomy and communication together in a global world, we have to develop a double critique that aims to challenge the inequalities which both globalism and the idea of ownership/mastery of self creates, while at the same time searching for the new ways of thinking the human interdependence in a common world.