Sosyolojik olarak boşanma olgusu: Elazığ il örneklemi
Divorce phenomenon in terms of sociplogical view: Sample of Elazığ province
  1. Tez No: 615045
  2. Yazar: SEMRA ARZU ÖZÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF CEMALETTİN ÇOPUROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: sosyolojik olarak boşanma, hukuki olarak boşanma, boşanma nedenleri, socioligal divorce, divorce law, the reasons of divorcement
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Sosyolojik Olarak Boşanma Olgusu: Elazığ İl Örneklemi Semra Arzu ÖZÜN Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyoloji Anabilim Dalı Sosyoloji Bilim Dalı ELAZIĞ ? 2013, Sayfa: 0 Teknolojik gelişmeler, işbölümündeki farklılaşmayı değiştirmiş insanların kendileriyle ve çevreyle olan ilişkilerini yeniden düzenlemesine neden olmuştur. Adeta yarış halinde geçen zaman insanları dolayısıyla, toplumu oluşturan temel yapı olan aileyi de olumsuz etkilenmiştir. Bireyselleşen insan artık yaşamda önceliği kendi istek ve arzularına vermiş karşılaştığı sorunlarda çözümünde de benmerkezciliğini sürdürmüştür. Bu nokta da, bir ömür beraber olmak için evet dediği eşiyle gelecek güzel zamanlar geçirmek, çocuklar yetiştirmek hevesiyle başladığı evliliği ayakta tutmak için aynı hevesi sürdürememiştir. Bugün dünya için boşanma bir salgın niteliğindedir. Ülkemizde ailenin varlığının hale önemli olması bu salgından daha az etkilenmesine sebep olmuş fakat son yıllarda Türkiye deki boşanmaların artması bu konu üzerinde düşünülmesi gerektiğini göstermiştir. Değer yargılarının kültürden kültüre değişmesi boşanma nedenlerini de farklılaştırmıştır. Bu çalışma ülkemizdeki boşanma olgusu ve nedenlerine bir bakış açısı kazandırabilmek adına yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis A Sociological Research on the Reasons of divorce: Elazığ Sample Semra Arzu ÖZÜN The University Of Fırat The Institute Of Social Science The Department Of Sociology Technological developments have changed the difference in workshoring and caused people to reareange the relations between people and themselves. Time, passing like rat-race, has affected people and indirectly the family which comprises of the society and is the headstone of it negatively. Man who has individualised has given priority to his own wishes and maintained egocentricism in solving the problems he has encountered. However, he/she hasn?t beeh able to maintain the sam edesine to save his/her marriage with his/her spouse which he/she began to sustain when he said ?Yes? White beginning the marriage to have good time in the future and bring up children. Today, divorcement is like an epidemic fort he whole World. The fact that the existence of marriage is still important in our society has caused our society to be affected less from this epidemic but at the some time the fact that the increase in divor cements in our country has shown that it is an issue that has to be thayoht over. That valve judgement changes from culture to culture has altered the reassans of divarcement. This study has been carried out to add a point of view to the fact of divorcement and its reasans in our country.