Bir ahlak problemi olarak evlilik, aile, boşanma ve boşanma oranının düşürülmesinde eğitimin önemi
Marriage, family, divorce as a moral issue and the importance of education in reducing the rate of divorce
- Tez No: 606555
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN ELMALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Felsefe, Education and Training, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: evlilik, aile, boşanma, eğitim, ahlâk, marriage, family, divorce, education, morality
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Amaç: Çalışmamızda evlilik, aile, boşanma ve boşanma oranının düşürülmesinde eğitimin önemi sorununu incelemeyi amaçladık. Yöntem: Çalışmamızda nitel araştırma modeli kullanılarak araştırma ve incelemeler gerçekleştirilmiştir. Betimsel araştırma deseninin kullanıldığı çalışmamızda, tarama modeli esas alınmıştır. Çalışmamızda evlilik, aile ve boşanma üzerine yazılmış birincil ve ikincil kaynaklardan yararlanılmıştır. Veriler, yazılı doküman ve belge incelemesi tekniğiyle toplanmıştır. Toplanan veriler, bilimsel araştırma kurallarına uygun olarak yorumlama ve çıkarımlarda bulunarak çözümlenmiştir. Bulgular: Evlilik ve boşanma sistemleri, her toplumun değerlerine göre farklı şekillerde ortaya çıkmıştır. Tarihsel süreç içerisinde evliliğin amacı hep tartışılmış ve buna çeşitli cevaplar verilmiştir. Genel kabul gören görüş ise insanların soyunu devam ettirme düşüncesinden dolayı evlendiğidir. Ailenin geleceğinin tehlikeye düşmesiyle, aileye alternatif yapıların ortaya çıkması toplumları tedirgin etmektedir. Yeni yapıların ailenin yerini tutamayacağını savunanlar ailenin şu anki yapısının korunması gerektiğini düşünmektedir. Sonuç: Aile toplumun temeli olan bir kurumdur . Bu kurumun çeşitli sebepler ile devam edememesi durumunda boşanmalar yaşanır. Toplumların temel değerlerinin zaafa uğraması, şehir hayatının yoğunlaşması, insanların ahlaki yönlerinin gittikçe zayıflaması, bireysel değerlerin ön plana çıkması ile aileyi yıkıma götüren boşanma olgusu, neden ve sonuçları açısından birey, toplum ve hukuk açısından giderek daha önemli bir hale gelmiştir. Çalışmada modernleşme sürecinde Türkiye'de evlilik, aile kurumunun işleyişi ve boşanma olgusunun oluşum, gelişim ve değişimi açıklanmaktadır. Çalışmamızda toplumun bir problemi olan boşanmanın felsefi, dini, psikolojik, sosyolojik ve hukuki açıdan ele alınıp boşanma oranlarının düşürülmesinde eğitimin nasıl bir katkı sağlayabileceğinin ortaya koymaya çalışacağız.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, we aimed to examine the matter of the importance of education in issues of marriage, family, divorce and reduction of the divorce rate. Method: In this study, research and analysis are carried out by using a qualitative research model. It is based on survey model in which descriptive research design was used. In the study, primary and secondary sources written about marriage, family and divorce were utilized. The data were collected by written document and document review technique. The collected data were analyzed by making interpretations and inferences in accordance with the scientific research rules. Findings: Marriage and divorce systems emerged differently according to the values of each society. In the historical process, the purpose of marriage was always discussed and various answers were given. The generally accepted view is that people marry because of the idea of continuing their descendants. In case the future of the family gets into danger, the emergence of alternative structures to the family makes the societies nervous. Those who argue that new structures cannot replace the family think that the current structure of the family should be preserved. Results: Family is the basic foundation of society. If this foundation cannot continue for a variety of reasons, divorces occur. With the fact that the basic values of the societies become enfeebled, the urban life is intensified, the moral aspects of the people are weakened, the individual values come to the fore, divorce phenomenon that leads to the destruction of the family becomes increasingly important in terms of the causes, the consequences and the individual, the society and the law. In the study, it has been described the marriage, the functioning of the family foundation and the formation, the development and exchange of divorce phenomenon in the modernization process in Turkey. In the study, we will try to reveal how education can contribute to the reduction of divorce rates by discussing the divorce which is a problem of society in terms of philosophical, religious, psychological, sociological and legal aspects.