Seasonal symbolism in Ernest Hemingway's selected works
Эрнест Хемингуэйдин тандалма чыгармаларындагы мезгил символизми
- Tez No: 615225
- Danışmanlar: PROF. DR. CHOLPON NAYMANOVA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Linguistics, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ernest Hemingway, symbolism, seasonal symbolism, positive connotation, negative connotation, season concepts and etc
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Semboller geçmişte derin kökleri olan, günümüzde varlığını sürdüren ve gelecekte de devam edecek simgelerdir.Sembolizm edebiyat, dilbilimi, psikoloji, felsefe, vb. Gibi çeşitli bilim dallarıyla irtibatı bulunan farklı ve değişken bir alandır. Bu çalışmada Ernest Hemingway'in seçme eserlerindeki mevsimlerin sembolik anlamı incelendiği için başlığı“Ernest Hemingway'in Seçme Eserlerinde Mevsim Sembolizmi”dir. Bu tezin ana amacı, Ernest Hemingway‟in edebi eserlerindeki dört mevsimin sembolik anlamını incelemektir. Bu makale, her biri farklı görev ve açılardan müteşekkil üç bölümden oluşmaktadır.Tezin ilk bölümü çalışmanın teorik arka planıdır.Tezin bu bölümünde 2.ve 3. bölümlerdeki edebi eserlerin analizinde kullanılan tanımlar, açıklamalar ve teoriler verilmektedir. Tezin ikinci bölümünde Ernest Hemingway‟in yazılarında ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinin sembolik anlamı incelenmektedir.Mevsimlerin evrensel sembolik yorumlamaları ve onların Ernest Hemingway'in edebi eserlerinde temsil edilen sembolik anlamları karşılaştırmalı analizlerle yapılır. x Çalışmanın son bölümü, Hemingway‟in edebi eserlerinde kış ve yaz mevsimlerininin sembolik anlamlarını inceler.Bu bölüm iki alt kategoriye ayrılmıştır, her kategori bu bölümde bahsedilen fikirleri kanıtlayan uygun verileri sunmaktadır.Dahası, 2.ve 3. bölümlerde Ernest Hemingway‟in çalışmalarında sunulan mevsimlerin sembolik anlamlarını incelemek ve ispatlamak için edebi eserlerden örnekler gösterilmektedir. Her bir bölüm kısa bir özeti ve bölümün sonuçları ile tamamlanmaktadır. Anahtar kelmeler: Ernest Hemingway, sembolizm, mevsim sembolizmi, olumlu yananlam, olumsuz yananlam, mevsim kavramları v.b.
Özet (Çeviri)
Symbols are one of those phenomena which have deep roots in past, persistent existence in today and lasting continuation in future. Symbolism is an aspect which is diverse and changing, which has branches in various fields such as literature, linguistics, psychology, philosophy and etc. The title of this work is“Seasonal Symbolism in Ernest Hemingway‟s selected works”and it deals with symbolic interpretation of seasons. The main aim of the thesis“Seasonal Symbolism in Ernest Hemingway‟s selected works”is to examine symbolic meaning of four seasons in Ernest Hemingway‟s literary works. This paper composed of three chapters, each of them dealing with different tasks and aspects. The first chapter of the thesis is the theoretical background of the work. It supplies with the definitions, explanations and theories utilized in analyzing the literary works further in chapter 2 and 3. The second chapter of the thesis analyses symbolic meaning of spring and autumn seasons in Ernest Hemingway‟s writings. It is done through comparative analysis vi between their universal symbolic interpretation and their meaning represented in the literary works of Ernest Hemingway. The last chapter of the work concentrates on winter and summer seasons as well as their symbolic meaning in Hemingway‟s writings. It is subdivided into two subtopics, each category provides relevant data proving ideas mentioned in this chapter. Moreover, chapters 2 and 3 illustrate examples from literary works to examine and prove symbolic meanings of seasons they present in the context of Ernest Hemingway‟s works. Each chapter is followed by conclusion with short summary and results of the chapter.