Serviks kanser şüphesi olan hastalardan alınan smear örneklerinde insan papilloma virüs (HPV) tiplerinin araştırılması
The investigation of human papilloma virus (HPV) types in smear specimens from patients with cervical cancer suspicion
  1. Tez No: 615238
  2. Yazar: LEVENT GÖRÜR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAMİYET ALTUNTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: DNA, Çoklu Flöresans PZR, İnsan Papilloma Virüs, Serviks, Cervix, DNA, Human Papilloma Virus, Multiplex Fluorescent PCR
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Servikal kanserlerin insan papillomavirus (HPV) ile ilişkisi kanıtlanmış olup, dünya genelinde kadınlar arasında en sık görülen ikinci kanserdir ve gelişmekte olan ülkelerde kansere bağlı ölümlerin önemli nedenlerinden biridir. HPV enfeksiyonunun başlangıcı ile servikal kanser gelişimi arasında uzun bir latent döneminin bulunması nedeniyle servikal kanserler tarama programları ile erken evrelerde saptanabilmektedir. Günümüzde servikal kanser tarama programlarının önemli bir parçası olan HPV-DNA testleri dünya genelinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı klinik olarak şüpheli servikal lezyonu olan kadın hastalardan alınan smear örneklerinde HPV tiplerinin belirlenmesi ve HPV tiplerinin servikal kanser öncü lezyonları ve serviks kanseri evreleriyle olan ilişkilerinin değerlendirilmesidir. Bu çalışmada, Multipleks Flöresans-Polimeraz zincir reaksiyonu (PZR) HPV tiplendirme Kiti ile klinik olarak şüpheli servikal lezyonu olan 126 kadın hastanın servikal sürüntü örneğinde HPV tipleri araştırılmıştır. Bu yöntem ile HPV genomunun E6 ve E7 bölgelerine özgü flöresanla işaretlenmiş primerler kullanılarak 16 farklı HPV tipi belirlenebilmektedir. Çalışmaya dahil edilen tüm hastaların 61'inde ( %48.41) HPV pozitif ( + ) olarak bulundu. Smear testi negatif (-) olan hastalarda HPV pozitif (+) oranı %39.60 idi. Hem smear hem de HPV pozitif (+) olan hasta sayısı 21'dir (% 16.67). Bu hastalardan 12'si HGSIL (57.14%), 3'ü LGSIL (14.29%) ve 6'sı ise ASC (28.57%) grubu içersindeydi. Smear testi normal olan hastalarda HPV oranının nispeten yüksek olması, HPV'nin serviksteki sitolojik değişikliklerden sorumlu olabileceğini düşündürmektedir. Böylece, çalışmamızın sonuçları serviks kanseri erken tanısında hassas HPV belirleme testlerinin önemli olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Cervical cancer that has been proven to be associated with human papillomavirus (HPV) is the second most common cancer in women worldwide and is a leading cause of cancer deaths in women in developing countries. Cervical cancers can be detected in the early stages by screening programs since a long latency period exists between the beginning of HPV infection and the development of cervical cancer. HPV-DNA testing is widely used throughout the world and today is an important part of cervical cancer screening programs. The aim of this study is to determine the type of IPV in smear specimens taken from female patients with clinically suspicious cervical lesions and to evaluate the association of HPV types with clinically suspicious cervical lesions and cervical cancer stages. In this study, HPV types were investigated on smear specimens of 126 female patients with clinically suspicious cervical lesions by using Multiplex Fluorescent-Polymerase chain reaction (PCR) typing Kit. Fluorescent primers specific for E6 and E7 region of HPV genome were used and the 16 HPV types were determined by this Multiplex-PCR methods. The HPV positive (+) ratio in all patients was %48.41 (61/126) in the study. The HPV positive (+) ratio in patients with smear negative (-) was 39.60%. The 21 (16.67%) patients with both HPV and smear positive (+) was 12 patients of HGSIL (57.14%), 3 patients of LGSIL (14.29%) and 6 patients of ASC (28.57%). The relatively high HPV positive (+) ratio in patients with normal smear was suggested that HPV positivity may be responsible for cytological changes in the cervix. Thus, our results clearly demonstrate that sensitive HPV detection tests are important in early cervical cancer diagnosis.