Ticari amaçlı yeme içme mekanlarında kullanılan kurumsal kimlik ögelerinin iç mekan tasarımına etkisi
The effect of corporate identity items on interior design in commercial purposes
- Tez No: 615243
- Danışmanlar: PROF. DR. PELİN YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal kimlik, iç mimari, yeme-içme mekanları, İç mekan, tasarım, Corporate identity, interior design, eating- drinking places, interior, design
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Hızla gelişen yeme-içme sektöründe, kurumların zorlu rekabet koşullarında varlığını devam ettirebilmesi için, bütüncül, özgün bir kimliğe sahip olması önemlidir. Bu anlamda, çalışmanın amacı, ticari amaçlı yeme-içme mekânlarında, kurumsal kimliğe ilişkin unsurların mekan bileşenleri ile ilişkilendirilerek değerlendirilmesidir. Çalışmada, ticari amaçlı yeme-içme mekanları kurumsal kimlik bağlamında ele alınmıştır. Bu doğrultuda öncelikle kurumsal kimliğin tanımı yapılmış, tarihsel gelişim süreci araştırılarak, kimlik unsurları tanımlanmıştır. Daha sonra kurumsal kimlik unsurlarının mekân biçimlenişine etkileri incelenerek yeme-içme mekânlarının kurumsal kimlik ile etkileşimi araştırılmıştır. Mekanı oluşturan bileşenlerin kurumsal kimliği iletmedeki rolü kavramsal olarak incelenerek, elde edilen bulgular güncel bir mekan üzerinden değerlendirilmiştir. Yüz yüze görüşme yöntemi ile elde edilen veriler ışığında mekan ve kimlik ilişkilendirmesi yapılmıştır. Belirlenen markanın kurucusu ve tasarımcıları ile yapılan görüşmeler, gözleme dayalı tespitler, mekanın kurumsal kimliğin bir unsuru olarak ele alındığını ortaya koymaktadır. Kavramsal araştırmalar ile gözleme dayalı veriler ilişkilendirilerek, kılavuz bir tablo elde edilmiş olup, yeme-içme mekanlarının oluşturulması sürecinde, referans olması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
In order to surviving in hard rivalry conditions, having integrative, unique identity is really important for all foundations. In this sense, the goal of this work, the evaluating of factors of corporate identity as creating link with place components at commercial eating/drinking locations. In this work, commercial eating/drinking places have been handled in the context of corporate identity. Firstly, the description of corporate identity has been made, historical devolopment process has been considered and it's components have been described. Afterwards, the effects of shaping place of corporate identity components has been examinated. Also the interaction of corporate identity with eating-drinking locations has been investigated. The examining transmit role of corporate identity on components of place and obtained findings have been evaluated on one today's brand. In a light of having information from face to face interview, the association of place- identity has been made. Interviews with owner of brand and designer of brand, observational determinations presents that corporate identity and expectations of customers have been satisfied and also place has been handled as a component of corporate identity.