Soğuk Savaş sonrası ABD-Ermenistan ilişkileri
US-Armenia relations after the Cold War
  1. Tez No: 615312
  2. Yazar: TUĞBA ÇALIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EREL TELLAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: ABD, Ermenistan, Güney Kafkasya, Diaspora, Dağlık Karabağ, USA, Armenia, South Caucasus, Diaspora, Nagorno-Karabakh
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
Bu tez çalışmasında, Soğuk Savaş sonrası ABD-Ermenistan ilişkileri ele alınmıştır. ABD'nin Ermenistan'a yönelik politikasını anlamlandırabilmek adına öncelikle ABD'nin Avrasya stratejisine değinilmiş, sonrasında Ermenistan'ın bulunduğu Güney Kafkasya bölgesine yönelik ABD'nin ve bölge ülkeleri olan Rusya ile İran'ın Güney Kafkasya politikaları incelenmiştir. Ardından ABD-Ermenistan ilişkilerinin temel belirleyicileri olarak Dağlık Karabağ anlaşmazlığı, Türkiye-Ermenistan İlişkilerini normalleştirme çabaları, ABD'de yaşayan Ermeni diasporası ve ABD'nin Ermenistan'a sağladığı dış yardımlar değerlendirilmeye çalışılmıştır. Son bölümde ise bölge ülkeleri olan Rusya ve İran'ın Ermenistan ile ilişkilerine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, US-Armenia relations after the Cold War will be discussed. In order to make sense of the US policy towards Armenia, the Eurasian strategy of the USA will be mentioned first, and then the South Caucasus policies of the USA and the countries of the region, Russia and Iran, will be examined. Then as the main determinant of US-Armenia relations, the Nagorno-Karabakh conflict, the normalization efforts of Turkey-Armenia relations, US foreign aid to Armenia and Armenian diaspora living in the US will also be evaluated. In the last section, Armenia's relations with Russia and Iran, which are the countries of the region, will be given.