Fast-food ve toplu tüketim yerlerinde tüketicilerin hijyene bakışının değerlendirilmesi
Evaluation of consumers 'view of hygiene in fast-food and collective consumption places
  1. Tez No: 615430
  2. Yazar: MELİHA ALKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYLİN KASIMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Fast-food, mass consumption places, consumer, hygiene
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Hijyeni ve Teknolojisi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu araştırmada, sağlıklı beslenme konusunda eğitim almış ve almamış öğrencilere uygulanan anketlerle, fast-food ve toplu tüketim yerlerinde tüketicilerin hijyene bakışının değerlendirilmesi ve tüketici memnuniyeti arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığı incelenmiştir. Araştırma modeli olarak betimsel ve ilişkisel tarama modeli tercih edilmiştir. Araştırmaya 344 kişi katılmıştır. Katılımcıların yaş aralığı 21-35 arasında olup, yaş ortalaması ise 21,6'dır. Araştırmanın verileri Kişisel Bilgi Formu ve Fast-food ve Toplu Tüketim Yerlerinde Tüketicilerin Hijyene Bakışının Değerlendirilmesi ve Tüketici Memnuniyeti Ölçeği ile toplanmıştır. Elde edilen verilerin analizinde normallik dağılımlarını belirlemek amacıyla Kolmogorov-Smirnov Testi; çıkarımsal istatistikler çerçevesinde Ki-Kare ve Bağımsız Örnekler T-Testi kullanılmıştır. Çalışma bulgularına göre, öğrencilerin yemek ve ortam seçimlerinde gelir düzeylerinin başlıca etken olduğu belirlenmiştir. Sağlık konusunda eğitim alan öğrencilerin ise yemek yeme esnasında gerek yiyeceklerde, gerek yemeğin sunumunda, gerekse yemek yenilen ortamda hijyen konusunda daha seçici oldukları tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler : Fast-food, toplu tüketim yerleri, tüketici, hijyen.
Özet (Çeviri)
In this study, it is investigated whether there is a meaningful difference between consumers' satisfaction and hygiene point of view of consumers in fast-food and collective consumption places of educated and untrained students. Descriptive and relational screening models are preferred as research models. 344 people participated in the survey and the age range of the participants is between 21-35 and the average age is 21,6. The data of the study were collected by the Personal Information Form and the Consumer Satisfaction Scale and Consumer Satisfaction Scale in Fastfood and Mass Consumption Locations. Kolmogorov-Smirnov Test was used to determine normality distributions in the analysis of obtained data; Chi-square and Independent Samples T-Test were used in the framework of inferential statistics. According to the findings of the study, it was determined that income levels were the main factors in the choice of food and eating places. On the other hand, it was found out that the students receiving health education were more careful about hygiene for choosing food, presentation of food and the eating environment.