Kolistin dirençli klebsıella pneumonıae deneysel sepsisinde çift karbapenem etkinliğinin araştırılması
Investigation of double carbapenem efficaly in experimental sepsis with colistin resistant klebsiella pneumoniae
  1. Tez No: 615429
  2. Yazar: İMRAN KOŞAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKÇEN DİNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Antibiyotik direnci, deneysel sepsis, Klebsiella pneumoniae, Antibiotic resistance, experimental sepsis, Klebsiella pneumoniae
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Çoklu ilaç dirençli K. pneumoniae, hızlı plazmid aracılı direnç yayılımı ve tedavide mevcut sınırlı terapötik seçenekler nedeniyle halk sağlığı açısından önemli bir tehdit olarak görülmektedir. Karbapenem dirençli K. pneumoniae (KDKP) enfeksiyonlarında özellikle kolistin, tedavide son çare olarak tercih edilmektedir. Ancak, son yıllarda kolistinin sıklıkla kullanılması ile kolistin dirençli K. pneumoniae suşları ortaya çıkmıştır. Bu nedenle, KDKP enfeksiyonlarının tedavisinde yeni antibiyotik arayışları veya farklı antibiyotiklerin kombine halde kullanılması gündeme gelmiştir. Bu çalışmanın amacı, kolistin dirençli K. pneumonia ile farelerde oluşturulan deneysel sepsis modelinde çift karbapenem etkinliği ile bu karbapenemlerin kolistinle kombine halde kullanılmasının tedavideki etkinliğinin araştırılmasıdır. Çalışmada, Balb-c fareler; kontrol grubu (pozitif ve negatif) ve tedavi grupları (kolistin, ertapenem+meropenem, ertapenem+meropenem+kolistin) olarak ayrıldılar. Negatif kontrol grubu hariç tüm gruplara sepsis geliştirmek için 12x108 cfu/ml kolistin dirençli K. pneumoniae süspansiyonundan 0.2 ml intraperitoneal (ip) yolla enjekte edildi. Bakteri inokulasyonundan 3 saat sonra tedavi gruplarında antibiyotikler ip olarak başlandı. Her alt gruptaki fareler 24 ve 48 saat sonunda yüksek doz anestezik verilerek sakrifiye edildiler ve kalp, akciğer, karaciğer, dalaktan ekim yapıldı. Ayrıca akciğer ve karaciğer için kantitatif kültür yapılarak bakteri yükü cfu/gr olarak hesaplandı. 24 saat ve 48 saatlik gruplarda akciğer ve karaciğer bakteri yükleri değerlendirildiğinde pozitif kontrol grubu ile kolistin, ertapenem+meropenem ve ertapenem+meropenem+kolistin tedavi grupları arasında istatistiki olarak anlamlı bir farklılık saptanmadı. 48 saat sonunda ise yalnızca ertapenem+meropenem+kolistin grubunda karaciğerdeki bakteri yükünün 24 saatlik gruba kıyasla istatistiki olarak anlamlı ölçüde azaldığı saptandı. Her üç tedavi şeklinin de özellikle 24 saatte etkili olmadığı belirlendi. Sonuç olarak, kolistin dirençli K. pneumoniae ile farelerde oluşturulan deneysel sepsis tedavisinde çift karbapenem uygulamasının tedavi açısından yetersiz olduğu kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
Multidrug-resistant K. pneumoniae is considered to be a major public health threat due to rapid plasmid-mediated resistance spread and limited therapeutic options available for treatment. Carbapenem-resistant K. pneumoniae (CRCP) infections, especially colistin, is preferred as a last resort in the treatment. However, colistin-resistant strains of K. pneumoniae have emerged with the frequent use of colistin in recent years. Therefore, the search for new antibiotics or the combined use of different antibiotics in the treatment of CRCP infections has come into question. The aim of this study was to investigate the efficacy of double carbapenem alone and in combination with colistin in the experimental sepsis model in mice with colistin-resistant K. pneumonia. In the study, Balb-c mice were divided as control groups (positive and negative) and treatment groups (colistin, ertapenem+meropenem, ertapenem+meropenem+colistin). All groups except negative control group were injected intraperitoneally (ip) with 0.2 ml of 12x108 cfu / ml colistin resistant K. pneumoniae suspension to develop sepsis. The antibiotics were started ip in the treatment groups after 3 hours from bacterial inoculation. Mice in each subgroup were sacrificed with over dose anesthetic at the end of 24 and 48 hours and cultures were made from the heart, lung, liver and spleen. In addition, bacterial loads were calculated as cfu/gr by quantitative culture for lung and liver. When the lung and liver bacterial loads were evaluated in the groups at 24 hours and 48 hours, no statistically significant difference was found between the positive control group and colistin, ertapenem+meropenem and ertapenem+meropenem+colistin treatment groups. At the end of 48 hours, the bacterial load of liver in the ertapenem+meropenem+colistin group was significantly reduced compared to the 24-hour group. All three treatment options were not effective especially in 24 hours. In conclusion, in the treatment of experimental sepsis in mice with colistin resistant K. pneumoniae, double carbapenem administration was not sufficient in the treatment of sepsis.