Ev uygulamaları için düşey eksenli rüzgar türbini performansının deneysel incelenmesi
Experimental investigation of vertical axis wind turbine performance for household applications
  1. Tez No: 615458
  2. Yazar: İSMAİL ARDIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FARUK KÖSE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Darrieus, hibrit, rüzgar türbini, Savonius, Darrieus, hybrid, wind turbine, Savonius
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Konya Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
Bu tez çalışmasında daha çok yerleşim yerlerinde kullanıma uygun ağaç tipi şasi gövdelere çok sayıda yerleştirilebilen Savanius tipi rüzgar türbinine Darrieus tipi rüzgar türbini eklenmesi ile elde edilen birleşik türbinin gücü arttırıp arttırmayacağı ve bu değerleri arttırmaya yönelik tasarım şekillerinin araştırılması yapılmıştır. Bu amaçla ağaç tipi gövdeye yerleştirmeye uygun 50-100 W güç aralıklarında Savanius türbininin dış kısmına yerleştirilebilecek Darrieus tipi rüzgar türbini birleşim şekilleri tasarlanarak bu tasarımlardan 50 W Savanius-Darrieus birleşik türbininin imalatı ve deneyleri yapılmıştır. Deneyler 5 ve10 m/s akış hızları veren rüzgar tünelinde yapılarak sonuçlar değerlendirilmiştir. Elde edilen sonuçlar başlangıçta hedeflenen güç ve verim değerlerine ulaşıldığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, the combined turbine obtained by adding a Darrieus type wind turbine to the Savanius type wind turbine, which can be placed in large numbers on tree type chassis bodies suitable for use in residential areas, will increase the power and the design patterns aimed at increasing these values were investigated. For this purpose, the Darrieus type wind turbine joining shapes that can be placed on the exterior of the savanius turbine at 50-100 W Power Ranges suitable for placing in the tree type body were designed and the 50 W savanius-Darrieus combined turbine was manufactured and experimented with these designs. Experiments were conducted in the wind tunnel giving flow rates of 5 and 10 m/S and the results were evaluated. The results show that the initially targeted power and efficiency values have been achieved.