İznik Müzesi'nde bulunan Osmanlı dönemi sikkeleri
Ottoman period coins at the Iznik Museum
- Tez No: 615459
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDÜSSELAM ULUÇAM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Arkeoloji, Sanat Tarihi, Archeology, Art History
- Anahtar Kelimeler: Sanat Tarihi, Nümismatik, Sikke, Osmanlı, Para, İznik Müzesi, Art History, Numismatics, Coin, Ottoman, Money, Iznik Museum
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 473
Özet
Sikkeler darbedildikleri ilk yıllardan itibaren alışveriş için kullanılan en önemli ödeme aracıdır. Sikkelerin üzerinde yer alan bilgiler ışığında, bastıran devletlerin sultanlarının tahta çıktığı yıllar, fethettikleri topraklar, ekonomik ve sosyal durumlarını gözler önüne sermektedir. Günümüzde gerek müzelerde bulunan gerekse yapılan kazılarda ortaya çıkarılan sikkelerin incelenmesiyle tarihte var olan sikke darp ettiren devletler hakkında daha çok bilgi edinilecektir. Osmanlı devletinin kurulduğu Marmara Bölgesi'nde yer alan İznik Osmanlı ve Osmanlı öncesinde de coğrafi konumu nedeniyle tarihte önemli bir yere sahiptir. Osmanlı döneminde I. Murad tarafından annesi Nilüfer Hatun adına yaptırılan Nilüfer Hatun İmareti günümüzde İznik müzesi olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmamızda Osmanlı öncesi devletler tarafından basılan sikkeler kısaca anlatılmış, Osmanlı sikkelerinde kullanılan terimler, malzeme, darp tekniği, para birimleri ve darphaneleri hakkında bilgi verilmiştir. İznik Müzesi'ndeki 4200 Osmanlı sikkesi arasından seçilen sikkeler XIV-XX. yy. tarihleri arasında darbedilmiş 151 adet sikkenin dönemi, darp tarihi, yazı ve süsleme kompozisyonları farklı dönemde basılan sikkelerle karşılaştırılarak değerlendirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Coins have been the most important instrument of payment used for shopping as from the first years they were minted. The information on the coins reveal the years when the sultans of the related countries have ascended the throne, the lands they conquered, and their economic and social conditions. Examination of the coins both at the museums and found in archaeological excavations will provide more information about the archaic states which have minted coins. Located in Marmara Region where the Ottoman State was founded, Iznik has an important place in history both in Ottoman Period and before that due to its geographical location. Nilufer Hatun Imaret which got built by Murad I in Ottoman period in honor of his mother, Nilüfer Hatun, is used as the Iznik Museum today. The coins minted by other states before the Ottoman period are explained briefly and information about the terms used on Ottoman coins, their material, mint technique, currencies and mints are provided in this study. Minting periods, mint dates of and inscriptions and embroideries on 151 coins selected from among the 4200 Ottoman coins at the Iznik Museum are compared with the coins minted in different periods and tried to be evaluated.