Küreselleşme bağlamında Kuşak ve Yol Girişimi Çin eksenli bir analiz
Belt and Road Initiative through globalization the analyze through China
  1. Tez No: 615801
  2. Yazar: MEHMET ALİ KOÇAKOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARİF ÖZAYDIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Globalisation, Belt and Road Initiative, New World Order, Global Axis Shift, Multipolarity
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Günümüz dünyasında küreselleşme süreci bir dönüm noktasındadır. II. Dünya savaşından sonra ortaya çıkan ekonomik problemlerin çözümünde kullanılan Batı merkezli iktisadi çözümler 2008 finansal krizinden sonraki ekonomik sorunları çözmede yetersiz kalmışlardır. 2008 finansal krizi ile birlikte Batı dünyası ve ABD' de küreselleşme karşıtı ve korumacı politikalar artmıştır. Bu gelişmelerin yanı sıra, BREXIT süreci ile birlikte küreselleşmenin geleceği ile ilgili ciddi soru işaretleri ortaya çıkmıştır. Özellikle son yüzyılda dünya ekonomisi ve politikasına yön veren uluslararası liberal düzen ve kurumları, onları ortaya çıkaran sahipleri ile birlikte güç kaybetmeye başlamışlardır. Bu çalışmanın konusu, Çin'in Kuşak ve Yol Girişimi projesinin küreselleşme süreci üzerindeki etkilerinin analiz edilmesidir. Çalışma ile Çin'in geliştirdiği Kuşak ve Yol Girişimi'nin kavramsal çerçevesi çizilecektir. Bunun yanında KYG'nin ekonomik ve siyasal konjonktürel dünya düzenini nasıl değiştireceği ve ülkeleri ne yönde etkileyeceğinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Çalışmanın Kuşak ve Yol Girişimi konusunda çalışan ve konu hakkında bilgi sahibi olan çeşitli sektörlerdeki katılımcılarla yapılan anket çalışması sonucunda elde edilen verilerin Mann Whitney U ve Kruskal-Wallis testlerine tabi tutulması ile ulaştığı bulgular; Kuşak ve Yol Girişimi'nin küreselleşme sürecini ekonomik ve siyasi açılardan etkileyeceği, Kuşak ve Yol Girişimini'nin Türkiye açısından büyük ekonomik fırsatlar ortaya çıkaracağı ve siyasi konjonktürde Türkiye'nin küresel ölçekte dengeli bir yol izlemesi gerektiği yönünde ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Globalism process is on a turning point in today's world. West-centered financial solutions used for solving the economic problems emerged after the II. World War has been insufficient for solving the economic problems emerged after the 2008 financial crisis. Following the 2008 financial crisis, anti-globalist and protective policies has increased in the West and the USA. Alongside this developments, serious question marks regarding the future of globalism has emerged following the BREXIT process. International liberal order and its institutions which have been steering the world economy and politics especially in the last century has started to lose power with their patrons who created them. Subject of this study is analysing the effects of China's Belt and Road Initative project on globalization process. With this study, the conceptual framework of China's Belt and Road Initiative will be drawn. Additionally, determining how BRI will change economic and political cyclical world order and how it will affect countries is targeted. Study's findings achieved by subjecting the data which was acquired by survey study applied to participants in various sectors with knowledge on the subject and working on Belt and Road Initiative to Mann Whitney U and Kruskal-Wallis test show that the Belt and Road Initiative will affect globalization process in economic and political aspects, will present economic opportunities for Turkey and Turkey should follow a balanced path in political conjuncture on global scale.