Bir kuşak bir yol projesi kapsamında Türkiye'nin rolü
Turkey's role in the context of one belt and one road initiative
  1. Tez No: 832723
  2. Yazar: MEHMET SENA AKKAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRE ERGÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kuşak ve Yol Girişimi, Türkiye-Çin İlişkileri, Belt and Road Initiative, Turkey-China Relations Date: 02.08.2023
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: BEYKOZ ÜNİVERSİTESİ
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Deng Xiaoping, 1978 yılında gerçekleştirdiği“Reform ve Dışa Açılım”politikalarının sonucunda sosyalist piyasa ekonomisi sistemi ile Çin ekonomisini kapitalizme açarak küreselleşme sürecini başlatmıştır. 2008 küresel finansal krizi sonrasında dünya ekonomisinde önemli değişikliklerin yaşanmış ve küresel güç dengeleri yeniden şekillenmiştir. 2008 krizinden sonra ABD'nin liderliğindeki küresel sistemin meşruiyetinin sorgulanmaya başlanmıştır. Bu süreçte Çin, ekonomik büyüme ve diğer ülkelerle geliştirilen ekonomik ilişkiler sayesinde, krizden minimum hasarla çıkmayı başarmış, dünya ticaretinin büyük bir aktörü haline gelmiştir. Çin, 2012 yılında göreve gelen Xi Jinping tarafından ortaya koyulan“Çin Rüyası”vizyonu çerçevesinde ekonomik, ticari, askeri ve kültürel alanlarda daha aktif stratejiler izlemiş ve BRICS Yeni Kalkınma Bankası, Asya Alt Yapı Yatırım Bankası ve Kuşak ve Yol Girişimi gibi alternatif kurumsallaşma hamleleri ile 21. Yüzyılın küresel hegemonik gücü olma niyetini ortaya koymuştur. Çin ekonomisinin, Orta Doğu ve Afrika'nın zengin enerji kaynaklarına ve Avrupa pazarlarına kesintisiz bağlanmasının önemli bir argümanı olan Kuşak ve Yol Girişimi, Çin için ekonomik ve ticari bir proje olmasının yanında derin politik amaçlar da ihtiva etmektedir. Çin'in güvenlik ve zaman açısından Orta Doğu ve Avrupa'ya kara ve demir yoluyla ulaşması için en uygun güzergâh olan Orta Koridor Girişimi, Türkiye'nin jeopolitik ve coğrafi önemini artırmaktadır. Türkiye,“kazan kazan”stratejisinin uygulanabilirliğini sağladığı taktirde girişimden kazançlı çıkacak ülkeler arasında yer alacaktır. Öncelikli bu girişimin Türkiye açısından oluşturduğu risklerin tespit edilmesi ve çözüme kavuşturulması gerekmektedir. Bu bağlamda yapılan çalışmada Kuşak ve Yol Girişimi'nin Türkiye- Çin ilişkileri üzerindeki muhtemel etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu değerlendirme sonrasında çıkan fırsat ve risklerin incelenmesi çözüm sunulması bakımından önemlidir. Öte yandan yapılan çalışma gelecek dönemde yapılacak olan çalışmalara kaynak niteliği taşıması ve alınyazına katkı sağlaması bakımından da önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Deng Xiaoping initiated the globalization process by opening the Chinese economy to capitalism with the socialist market economy system as a result of the“Reform and Opening Out”policies he carried out in 1978. After the 2008 global financial crisis, significant changes were experienced in the world economy and the global balance of power was reshaped. After the 2008 crisis, the legitimacy of the US-led global system began to be questioned. On the other hand, in this process, China has managed to get out of the crisis with minimal damage, thanks to its economic growth and economic relations with other countries, and has become a major actor in world trade. China has followed more active strategies in economic, commercial, military and cultural fields within the framework of the“Chinese Dream”vision put forward by Xi Jinping, who took office in 2012, and with alternative institutionalization moves such as BRICS New Development Bank, Asian Infrastructure Investment Bank and Belt and Road Initiative. It has revealed its intention to become the global hegemonic power of the 21st century. The Belt and Road Initiative, which is an important argument for the uninterrupted connection of the Chinese economy to the rich energy resources of the Middle East and Africa and to the European markets, contains deep political goals as well as being an economic and commercial project for China. The Middle Corridor Initiative, which is the most convenient route for China to reach the Middle East and Europe by land and rail in terms of security and time, increases Turkey's geopolitical and geographical importance. Turkey will be among the countries that will benefit from the initiative if it ensures the viability of the“win-win”strategy. However, first of all, the risks posed by the initiative for Turkey should be identified and resolved. In this context, it is aimed to evaluate the possible effects of the Belt and Road Initiative on Turkey-China relations. Examining the opportunities and risks after this evaluation is important in terms of providing solutions. On the other hand, the study is also important in terms of being a source for future studies and contributing to the literature.