Kısa süreli saklanan tavşan spermasının spermatolojik parametreleri üzerine taxifolinin etkileri
The effect of taxifolin on spermatological parameters of liquid stored rabbit semen
- Tez No: 615978
- Danışmanlar: PROF. DR. SERPİL SARIÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: kısa süreli saklama, sperma, spermatolojik parametreler, antioksidan, tavşan, taxifolin, Antioksidanlar, Saklama, Sperm, Spermatolojik özellikler, Taksifolin, Tavşanlar, Rabbit, semen, taxifolin, liquid storage, spermatological parameters, antioxidan, Antioxidants, Retention, Spermatozoa, Spermatological characteristics, Rabbits
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Dölerme ve Suni Tohumlama Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, tavşan spermasının kısa süreli saklanması süresince (0., 6., 12., ve 24. saat) taxifolinin spermatolojik parametreler üzerine etkisini araştırmaktır. Araştırmada sperma vericisi olarak 8 adet ergin Yeni Zelanda tavşanı kullanıldı. Sperma suni vajen yardımıyla haftada üç kez alındı. Tavşanlardan alınan ejakulatlar 37oC'de değerlendirildikten sonra karıştırıldı. Sperma örnekleri 4 ayrı gruba ayrıldı. Daha sonra sperma numuneleri Kontrol (K-Tris), Tris+10 µl taxifolin (10 TT), Tris+100 µl taxifolin (100 TT) ve Tris+500 µl taxifolin (500 TT) ile sulandırıldı. Sulandırılmış sperma numuneleri 4oC' de 24 saat süreyle kısa süreli saklandı. Saklama süresinin ardından bazı spermatolojik parametreler (motilite, akrozom anomali oranı, toplam anormal spermatozoa oranı ve HOST) yönünden analiz edildi. Deneysel çalışmalar 10 kez tekrar edildi. Çalışmanın sonucunda, tüm deneysel gruplarda 24. saat sonunda anormal spermatozoa oranında artış ve plazma membran bütünlüğü ile motilite oranında düşme saptandı. Kontrol grubu verileriyle karşılaştırıldığında 100 TT grubunda 6., (%82,50) 12. (%80) ve 24. (%77,50) saatlerde istatistiki olarak en yüksek motilite oranını verdi (P<0,001). Kısa süreli saklamanın 24. saatinde 100 µl taxifolin ilavesinin diğer gruplara kıyasla akrozomal morfolojik yapının bütünlüğünü istatistiki açıdan önemli derecede koruduğu ve akrozom anomalisi oranı (%7) ile toplam spermatozoa anomali oranını (%8,50) düşürdüğü ve plazma membran bütünlüğünü de istatistiki olarak önemli derecede koruduğu saptandı (P<0,001). Sonuç olarak, 100 µl taxifolin ilavesinin tavşan spermasının kısa süreli saklanmasında etkin koruyucu bir rol oynadığı tespit edildi.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the effect of taxifoline on spermatological parameters of rabbit semen during liquid storage (0, 6, 12, and 24 hours). In this study, eight adult New Zealand male rabbits were used as semen donors. Semen was taken with the aid of artificial vagina three times a week. Ejaculates collected from bucks were evaluated and pooled at 37oC. Semen samples were divided into 4 groups then were diluted with Tris (K), Tris + 10 µl taxifolin (10 TT), Tris + 100 µl taxifolin (100 TT) and Tris + 500 µl taxifolin (500 TT). The diluted semen samples were liquid stored at 4°C up to 24 hours. After the storage period, some spermatological parameters (the percentage of motility, acrosome - total spermatozoa abnormality and HOST) were analyzed. Experimental studies were replicated 10 times. As a result of the study, the percentage of abnormal spermatozoa increased and plasma membrane integrity and motility rate decreased at the end of 24 hours in all experimental groups. When compared to the control group data, 100 µl taxifolin addition gave the highest motility rate at 6th (82.50%), 12th (80%) and 24th (77.50%) hours (P <0.001). At the 24th hour of liquid storage, 100 µl taxifolin addition was found to protect statistically significantly the integrity of acrosomal structure and plasma membrane compared to other groups. In addition, it was determined that the percentage of acrosome (7%) and total spermatozoa abnormality (8.50%) was low in the 100 TT group when compared to other groups (P <0.001). In conclusion, it was found that addition of 100 µl taxifolin plays effective protective role on short-term storage of rabbit semen.