Genel cerrahi anabilimdalında opere edilen hastaların postop sonuçlarının ve memnuniyet düzeylerinin cinsiyete göre karşılaştırılması
Comparison of postop results and satisfaction levels of patients operated in general surgery department by gender
- Tez No: 615990
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULLAH ÜLKÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Cerrahi, Cinsiyet, Memnuniyet, Gender, Satisfaction, Surgery
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Giriş ve amaç: Kadın ve erkek cinsiyet tıbbi hastaların tanı ve tedavisinde fizyolojik farklılık olmaktan daha kapsamlı kavramlardır. Bu çalışmanın amacı; biyolojik olarak kadın ve erkek cinsiyet arasındaki farkların hastalık ya da iyilik haline katkı sağlayan faktörleri, hasta memnuniyetini ve memnuniyete etki eden unsurların cinsiyetle ilişkisini, genel cerrahi perspektifinde değerlendirmek aynı zamanda toplumsal cinsiyet tanımının sağlık hizmetinin bütüncül olarak her aşamasına yansımasını ortaya koymaktır. Mateyal ve Metod: Bu çalışma prospektif izlem çalışması olarak tasarlandı. 1 Mart 2019 ile 30 Mayıs 2019 tarihleri arasında Genel Cerrahi Anabilim Dalında opere olan, (inguinal herni ve meme hastalıkları sebebiyle opere edilen hastalar çalışma dışı bırakıldı) 415 hastanın 362'si çalışmaya dahil edildi. Hastaların cinsiyeti ve memnuniyet düzeyleri, postop erken dönem sonuçları, hastaların sosyo-demografik özellikleri karşılaştırıldı. Bulgular: Araştırmaya dâhil edilen 362 hastanın % 52,5'i (190 kişi) kadın iken, % 47,5'i erkektir. Kadınlarda memnun olma oranı % 61,6 iken erkeklerde bu oran % 86 olarak saptandı. Kadın hastaların daha yüksek oranda ağrı duyması ve daha yüksek komplikasyon oranlarına sahip olmasına rağmen memnuniyet oranlarının etkilenmediği gözlendi. Kadın cinsiyete sahip olmanın tek başına memnuniyet düzeyini düşüren en önemli faktör olduğu izlendi. Sonuç: Kadın ve erkek cinsiyetinin kromozomal boyuttaki farklılıktan çok bir bütün olarak fizyolojik ve psikolojik yönleriyle ele alınması gerçeği gün geçtikçe daha da önem kazanmaktadır. Son zamanlarda ilaç geliştirmeden cerrahi bilimlere kadar bir çok alanda, kadınların tamamen ayrıştırılmasa da erkeklerden faklı ve dikkate alınması gereken değişkenleri sağlık hizmetinin etkinliği ve kalitesi açısından kritik bir öneme sahip olduğu yadsınamaz bir gerçektir.
Özet (Çeviri)
Introduction and aim: male and female sex are more comprehensive concepts than physiological differences in diagnosis and treatment of patients. The aim of this study is to evaluate biologically the factors contributing to the health or well-being of women and men, the relationship between sex and the factors affecting patient satisfaction and satisfaction in the perspective of general surgery as well as to reveal the reflection of gender definition in all stages of health care. Material and Method: This study was designed as a prospective follow-up study. May March 1, 2019 to May 30, 2019, 415 patients operated in the Department of General Surgery (Patients with inguinal hernia and breast diseases were excluded from the study), 362 of which were included in the study. The gender and satisfaction levels of the patients, early postop results and socio-demographic characteristics of the patients were compared. Results: 52.5% (190 people) of the 362 patients included in the study were female, while 47.5% were male. The rate of satisfaction in women was 61.6%, while in men it was 86%. Although female patients had higher rates of pain and higher complication rates, satisfaction rates were not affected. It was observed that having female sex alone was the most important factor that lowered the level of satisfaction. Conclusion: The fact that female and male sex as a whole are treated with physiological and psychological aspects rather than differences in chromosomal size is becoming more important every day. It is an undeniable fact that in many areas, from drug development to surgical sciences, women are different from men and their variables that need to be considered are of critical importance in terms of the effectiveness and quality of health care.