Grafiti stil, figür ve tekniklerinin seramik malzeme ile yeniden yorumlanarak kamusal alanda uygulanması
Application of graffiti style, figures and techniques to the public area by reinterpretation with ceramic material
  1. Tez No: 616041
  2. Yazar: OĞUZ MERT YİĞİTER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİGEN IŞIKTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Grafiti, Post-Grafiti, Kamusal Alan, Kamusal Sanat, Seramik Sanatı, Graffiti, Post-Graffiti, Public Space, Public Art, Ceramic Art
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
İnsanlığın yerleşik hayata geçmesi ve şehir toplumunun oluşmasıyla sokak duvarı iletişim aracı haline dönüşmüş, üzerine herhangi bir şey yapıldığı ya da yazıldığı andan itibaren ise kamusal bir alan olmuştur. Birinci bölümde; Kamusal alan ve Kamusal Alanda Sanat kavramları ele alınmaktadır. İkinci bölümde“Grafiti”tanıtılmış olup, sanatın bu eski formunun çağdaş dünyadaki yansımaları tespit edilirken, bir ifade biçimi olarak grafitinin evriminde hangi noktaya gelindiği anlaşılmaya çalışılmıştır. Özellikle 1960 sonrası grafiti ve ona bağlı post-grafiti sanatının ortaya çıkış ve gelişim süreçleri incelenerek, grafitinin en önemli stil, figür ve teknikleri araştırılmış ve bu kapsamda disiplinlerarası uygulama yapan sanatçıların çalışmalarına örnekler verilmiştir. Üçüncü bölümde; grafitileri ile ön plana çıkan İstanbul (Türkiye), Stockholm (İsveç), Londra ve Bristol (İngiltere), Berlin (Almanya), Buenos Aires (Arjantin), Sao Paulo (Brezilya), New York (Amerika) ele alınmış, bu kapsamda önde gelen sanatçılar araştırılarak çalışmalarından örnekler verilmiştir. Dördüncü bölüm ise seramiğin malzeme olarak seçildiği, grafitinin öne çıkan stil, figür ve teknikleri ile ilişkilendirilirken yeniden yorumlandığı özgün tasarım, deneme ve uygulama çalışmalarına yer verilmiştir. Sonuç bölümünde ise; öneriler, analizler ortaya konmuş ve genel bir değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
With the introduction of humanity to the settled life and the formation of city society, the street wall has become a means of communication, and it has become a public space from the moment anything is done or written on. In the first part; The concepts of public space and art in public space are discussed. In the second part,“Graffiti”is introduced and while the reflections of this old form of art in the contemporary world are determined, it is tried to be understood to which point it came in the evolution of graffiti as a form of expression. Especially after 1960's graffiti and its post-graffiti art emergence and development processes are examined, the most important styles, shapes and techniques of graffiti have been investigated and in this context, examples of the works of artists engaged in interdisciplinary practice have been given. In the third part; graffiti with prominent Istanbul (Türkiye), Stockholm (Sweden), London and Bristol (England), Berlin (Germany), Buenos Aires (Argentina), Sao Paulo (Brazil), New York (USA) discussed, leading in this context Incoming artists are researched and examples of their works are given. The fourth part includes original design, trial and application studies in which ceramic is chosen as material and re-explain while graffiti is associated with prominent styles, figures and techniques. In the result part; suggestions, analyzes are presented and a general rating is made.