Adriamisin'in oluşturduğu testis hasarı üzerine e vitamini ve selenyumun koruyucu etkisinin incelenmesi
Investigation of protective effects of selenium and vitamin e on adriamycin-induced testicular injury
- Tez No: 616048
- Danışmanlar: PROF. DR. SAİM ÖZDAMAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Adriamisin, Vitamin E, Selenyum, Testis, Sıçan, Adriamycin, Vitamin E, Selenium, Testis, Rat
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Adriamycin (ADR), kanser tedavisinde yaygın olarak kullanılan bir kemoterapi ilacıdır. ADR kanser hücreleri yanında testis dahil birçok dokuda zararlı etki göstermektedir. Selenyum (Se) ve vitamin E üreme organları ve kısırlık üzerine koruyucu özelliklere sahiptirler. Bu çalışmanın amacı, ADR ile indüklenen testis hasarına karşı E vitamini ve Se'nin koruyucu etkisini araştırmaktır. Deneyde her biri sekiz sıçandan oluşan sekiz grupta 64 hayvan incelendi. Bu çalışmada 60 günlük Wistar Albino cinsi sıçanlar kullanıldı. 33 günlük diyet boyunca; Kontrol grubuna (1. Grup) üç günde bir toplamda 12 kez gavajla mısır yağı ve üç günde bir toplamda 10 kez izotonik salin çözeltisi verildi. ADR, tek uygulandığı ve kombinasyon şeklinde uygulandığı gruplara 2mg/kg/gün dozda üç günde bir toplamda 10 kez ip yolla verildi. Vitamin E, tek uygulandığı ve kombine şeklinde uygulandığı gruplara 200 mg/kg/gün dozda üç günde bir toplamda 12 kez gavajla verildi. Se, tek uygulandığı ve kombinasyon şeklinde uygulandığı gruplara 2mg/kg/gün dozda üç günde bir toplamda 12 kez gavajla verildi. 33 günlük diyetin sonunda hayvanlar ketamin ve xylazin anestezisi altında dekapite edilerek testis dokuları alındı. Bu örnekler doku takibinden geçirildi ve rutin boyama işlemleri sonunda ışık mikroskobunda histopatolojik değişimler gözlendi. Seminifer tübüllerdeki değişikliklere bakılarak JTBS ile hasarın derecesi tespit edildi. Biyokimyasal yöntemlerle, önce testis dokusundaki lipid peroksidasyonunu ve antioksidan enzim aktivitelerini tayin etmek için Malondealdehit (MDA), Süperoksit Dismutaz (SOD), Katalaz (CAT) ve Glutatyon Peroksidaz (GPx) aktivitelerine bakıldı. Sonra kandaki serum örneklerinden testesteron seviyeleri ölçümlendi. TUNEL yöntemiyle apoptotik hücrelerin sayımı yapıldı. Sonuç olarak ADR uygulanması sıçan testis dokularında hasar oluşturmuştur. Vitamin E ve Se tedavisi testis dokularında kısmen düzeltici etkiye sahip olduğunu kanıtlamıştır.
Özet (Çeviri)
Adriamycin (ADR) is a widely used chemotherapy drug in the treatment of cancer. ADR has harmful effects on many tissues including testis as well as cancer cells. Selenium (Se) and vitamin E have reproductive organs and protective properties on infertility. The aim of this study to investigate the protective effect of Vitamin E and Se against ADR-induced testicular injury. We studied 64 animals in 8 groups, each consisting of 8 rats. 60-day-old Wistar rats used in this study. During the 33-day diet; control group (Group 1) received 12 times corn oil and 10 times isotonic saline solution. ADR was administered alone and in combination at a dose of 2 mg/kg/day, 10 times intraperitoneally. Vitamin E was administered alone and in combination at a dose of 200 mg/kg/day, 12 times with gavage. Se was administered alone and in combination at a dose of 2mg/kg/day, 12 times with gavage. At the end of the study, animals were decapitated under ketamine and xylazine anesthesia and testicular tissues were collected. The tissues were passed routine tissue follow-up procedure then histopathologic changes were observed on light microscope after routine hematoxylin-eosin stain. The changes in the seminiferous tubules were looked at. Accordingly, the extent of the damage was determined by JTBS. Malondialdehyde (MDA), Superoxide Dismutase (SOD), Catalase (CAT) and Glutathione Peroxidase (GPx) activities were examined by biochemical methods to determine lipid peroxidation and antioxidant enzyme activities in testicular tissue. Testosterone levels were measured from the serum samples. Apoptotic cells were counted by the TUNEL method. As a result, ADR administration caused damage to rat testicular tissue. Vitamin E and Se treatment have provent to have a partial corrective effect on testicular tissues.