İslamiyet'in Kharonları: Gassallar
Kharons of the Islam: Gassals
  1. Tez No: 616095
  2. Yazar: GÜLSEREN GÜLDESTE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASLI YAZICI YAKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Antropoloji, Anthropology
  6. Anahtar Kelimeler: Katılımcı gözlem, ölü beden, gassallar, gasilhane, yoğun betimleme, Participant observation, deceased, gassal, gasilhane, thick description
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Antropoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışma, 2015-2019 tarihleri arasında bir hastanenin morg ve gasilhanesinde ölü yıkayıcılarla yürütülen etnografik alan çalışmasının ürünüdür. Katılımcı gözlem ve derinlemesine mülakat yöntemlerini kullanarak yoğun betimleme yaptığım çalışma boyunca 'ölü beden, görme ve bakış, inanç' gibi kavramlara 'gassal' olarak bilinen ölü yıkayıcıların gözünden bakmaya ve onların dine, hayata ve ölüme dair anlamlandırmalarını anlamaya çalıştım. Sorunsallarımı bakış, korku, utanç, iktidar ve aidiyet kavramları ile geliştirdim.
Özet (Çeviri)
This ethnographic research has been conducted with the 'gassals' who wash and prepare the deceased for funeral services in a morgue of a hospital in Ankara between 2015 and 2019. Throughout the study in which I used participant observation, in-depth interview and thick description methods, I have attempted to interpret the concepts of 'body, sight and belief' from the perspectives of the gassals. My research questions have emerged with the help of these concepts : 'sight, fear, shame, power and belonging.'