Uluslaşma süreci Türk romanında (1930-1934) İslâm algısı
The perception of Islam in Turkish novel of nation building process (1930-1934)
  1. Tez No: 604768
  2. Yazar: AYŞE DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BEDİA KOÇAKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Romanı, Uluslaşma, Kanon, İslam, Söylem Analizi, Turkish Novel, Nationalization, Kanon, Islam, Discourse Analysis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Sosyal hayatın her alanına içkin olan edebiyat, insana dair her şeyi kendi kurgu dünyasında konu edinirken bir taraftan da okuyucusunun duygu ve düşünce evrenini etkileyen büyülü bir gerçeklik hüviyetini kazanır. Özellikle roman türünün, insanla bu derece iç içe olması, okuyucuya daha kolay hitap edebilmesini sağlamıştır. Bu sebepleromanların etkileme gücü, zaman zaman iktidarlar tarafından,halkın geleneksel kodlarının değiştirilip dönüştürülmesindesosyo-kültürel bir araç olarak kullanılmıştır. Tarih boyunca toplumların ulus-devletleşme süreçlerinde, yeni kültürel kimlikler ve gelenekler inşa edilmesi tasarlandığı durumlarda romanların işlevselliği artırılmıştır. Çoğu zaman hükümetlerin maddî desteklerle teşvik ettiği yazarlar, oluşturulmak istenen yeni insan bilincine yön verecek nitelikte eserler kaleme almışlardır. Böylece otoriter güçler tarafından çeşitli edebiyat kanonları oluşturulmuştur. Osmanlı Devleti'nde Batılılaşma çabalarının başladığı ilk zamanlardan beri etkili olan modernizm, pozitivizm, sanayileşme, uluslaşma gibi sosyo-ekonomik ve kültürel hayatı -hatta insanların psikolojik dünyasını-sarsan evrensel fırtınalardan, Müslüman-Türk kimliğindeki Anadolu toplumu da etkilenmiştir. Kurtuluş Savaşı sonrasında kurulan yeni ulus-devlet için tasarlanan millî kimlikte, bu düşünce akımlarının seküler unsurları önemli roller oynamıştır. Hedeflenen amaçlar kapsamında,sosyal hayatta uygulamaya koyulan inkılaplarla, Türk toplumu aydın grubun öncülüğünde hızla modernleşmenin cazibesine kapılarak geleneksel-kültürel kodlarından uzaklaşmaya başlamıştır. Bu bağlamda Uluslaşma süreci1930-1934 yılları arasındaki Türk romanlarının, sosyal hayatta uygulamaya koyulan kültürel ve dini projelerin inşasında ne derece etkili bir araç olarak kullanıldığı; topluma sunulan yeni hayatın, dini pratikler üzerindeki etkisinin özendirilen veya yerilen ifadelerindeki sebepler söylem analizi tekniğiyle tespit edilmeye çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
Literature, which is immanent in all areas of social life, takes everything about man as a subject in its own fiction world and gains a magical reality that affects the reader's emotion and thought universe. Especially the genre of novel is so intertwined with the human being, it has made it easier to address the reader. For this reason, the influence power of novels has been used by the powers from time to time as a socio-cultural tool in changing and transforming the traditional codes of the people. Throughout history, when the new cultural identities and traditions are planned to be built in the nation-state processes of societies, the functionality of the novels has been increased. Most of the time, the authors, encouraged by the government with financial support, have written works that will give direction to the new human consciousness. Thus, various canons of literature were created by authoritarian forces. The Anatolian-Muslim-Turkish identity was also influenced by the global storms that shaken the socio-economic and cultural life - even the psychological world - of modernism, positivism, industrialization, and nationalization, which have been influential since the beginning of the Westernization efforts in the Ottoman Empire. In the national identity designed for the new nation-state founded after the War of Independence, the secular elements of these thought movements played important roles. Within the scope of the targeted aims, with the reforms implemented in the social life, Turkish society started to get away from the traditional-cultural codes by attracting the modernization under the leadership of the intellectuals. In this context, the process of nationalization between the years 1930-1934 Turkish novels, social and cultural projects implemented in social life as a tool used in the construction of how effective; The reasons in the encouraged or displaced expressions of the impact of the new life offered to the society on religious practices will be tried to be determined by discourse analysis technique.