Yaşlıların kurum bakımı hizmet modelini tercih etme nedenleri - istanbul Avrupa Yakası örneği
The reasons why eldery prefer institutional care - made İstanbul Europe side as model
  1. Tez No: 616137
  2. Yazar: FATİH NUMAN TURAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZÜLFİKAR ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşlı, Huzurevi, Yaşlı Bakımı, Sosyal Hizmet Müdahalesi, Elderly, Nursing Home, Care For The Eldery, Social Work İntervention
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 193
Özet
Bu araştırmanın amacı, İstanbul gibi metropoliten bir şehirde yaşamakta olan yaşlı bireylerin huzurevini tercih etme nedenlerinin araştırılmasını ortaya koymaktadır. Bu çalışmada, yaşlı bireylerin huzurevine gelmeden önce alternatif ne tür hizmetlerden faydalandırılabileceği hususunda öneriler sunulmuştur. Araştırmanın evreni, İstanbul ili, Avrupa Yakasında hizmet vermekte olan 5 resmi huzurevinde; Beylikdüzü Huzurevi ve Yaşlı Bakım Merkezi, Bahçelievler Huzurevi ve Yaşlı Bakım Merkezi, Sultangazi Huzurevi, İstanbul İzzet Baysal Huzurevi, Zeytinburnu Semiha Şakir Huzurevi'ne 2011 – 2017 yılları arasında kabulü yapılan, akıl sağlığı yerinde olan, kendisini ifade edebilecek durumda bulunan, 60 yaş ve üstü kadın ve erkekler oluşturmaktadır. Araştırmada çalışma grubunun belirlenmesinde amaçlı örnekleme yöntemlerinden, amaca yönelik örneklem tekniği kullanılmıştır. Örneklem belirlenirken şu hususlara dikkat edilmiştir: Alzheimer, Demans gibi hastalıkların ileri safhasında olmamak, ruhsal hastalığı olmamak, kendisini ifade edebilme becerisine sahip olmak, görüşmeye katılım göstermede gönüllü olmak, farklı yaş gruplarındaki yaşlılara ulaşmak amaçlanmıştır. Nitel veri toplama tekniği ile ele alınan bu araştırmada; özgün yarı yapılandırılmış soru formu kullanılarak yüz yüze mülakat tekniği ile katılımcılarla görüşmeler yapılmış ve veriler toplanmıştır. Sonrasında nitel analiz tekniklerinden faydalanılarak analizler yorumlanmış ve raporlama süreci tamamlanmıştır. Bu çalışmada yaşlı bireylerin huzurevini tercih etme nedenleri araştırılmış ve kuruma gelmeden önce yaşlıların yaşadıkları sorunlar incelenmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen temel bulgu, yaşlı bireylerin huzurevini tercih etmelerinde en temel etkenin kopuk aile yapıları (boşanma, çocukları ve eşleri ile iletişimleri olmayan yaşlılar) ve sosyal ilişkileri olduğu saptanmıştır. Bunun dışında alt temalar açısından bakıldığında her yaşlının farklı nedenlerden dolayı yaşadığı mağduriyet nedeniyle huzurevini tercih ettiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to explore the reasons why eldery individuals who live in an urban city like İstanbul prefer a nursing home. In this study, we provide some suggestions about hte type of alternative services that can be used before the eldery arrive at the aged care home. The research populations were in 5 formal nursing homes on the European side of İstanbul which are Beylikdüzü Home Nursing and Elderly Care Centre, Bahçelievler Nursing Home, Sultangazi Nursing Home, Zeytinburnu Semiha Şakir Nursing Home, İzzet Baysal Nursing Home, ,men and women aged 60 and over who are in a mental helath condition anda re able to Express themselves. Purposeful sampling methods were used in this research. The following points were taken into accont indetermining the sample: To not have diseases such as amnesia and dementia in advanced stages. To not have a mental illness and to have the ability to Express himself. To volunteer to participate in the interview. To reach the eldery in diffirent age groups. This research, which is covered by qualitative data collection technology, has been conducted through in- depth interviews with participants through the face- to- face interview method using the original semi-structured question model and the data collected. The analysis was then explained using qualitative analysis techniques and the reporting process was completed. In this research the reasons why the eldery coose a nursing home and the problems they experienced before they arrived at the institution were examined. The main findings of the research following: Broken family structures (divorce and the eldery not communicating with tjeir children and spouses) Additionally, when the sub-topics were examined it was found that all eldery people prefer a nursing home for variors reasons as some of them resort to nursing homes because of the violence and the harm they face.