İnsülin kullanan diyabetli hastalarda hipoglisemi sıklığı şiddeti etkileyen faktörler
Factors that affect hypoglycemia frequency and severty in diabetic patients using insulin
  1. Tez No: 616358
  2. Yazar: BİRGÜL GENÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞEGÜL KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabet, hemşirelik, hipoglisemi, insülin, Diabetes, hypoglycaemia, insulin, nursing
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışma insülin kullanan diyabetli hastalarda hipoglisemi sıklığı, şiddeti ve hipoglisemiyi etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışma Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Kliniği'nde yatarak tedavi olan veya Polikliniğe ayaktan başvuran, 18 yaş üzeri insülin kullanan diyabet tanılı 1038 hasta ile yapılmıştır. Çalışmanın verileri ''Hasta Bilgilendirilmiş Gönüllü Olur Formu'' ve literatür taranarak oluşturulan anket formu ile yapılmıştır. Elde edilen veriler SPSS (IBM SPSS Statistics 24) adlı paket program ile analiz edilmiştir. Araştırma bulgularına göre çalışmaya alınan bireylerin yaş ortalamalarının (53.50±9.44 yıl) yüksek ve çoğunluğunun kadın olduğu tespit edilmiştir. Olguların çoğunluğunun; ilköğretim mezunu, şehir merkezinde yaşayan, sosyal güvencesi olan, ev hanımlarından oluşan, sigara ve alkol kullanmayan, tip 2 diyabetli, ek hastalık olarak da en çok hipertansiyon ve hiperlipidemi görülen bireyler olduğu belirlenmiştir. Diyabet tanı süresi yüksek olan olguların çoğunluğu diyabet ve insülin eğitimi almış, diyet ve egzersiz yapmayan, son iki yılda insülin başlanmış, karışım insülin tedavisi alan bireylerden oluşmaktadır. Hipoglisemi deneyimleme oranı yüksek olup hipoglisemilerin nadir ve hafif yaşandığı görülmüştür. Olguların tamamına yakınının glukometresinin bulunduğu, ölçüm yaptığı, insülin enjeksiyonunu kendisinin uyguladığı, enjeksiyonlarda 8 mm iğne ucu kullandığı ve bölge değiştirdiği tespit edilmiştir. Metabolik ölçümlerde BKİ, AKŞ ve TKŞ'ler, bel çevreleri ve HbA1c'lerin yüksek olduğu belirlenmiştir, Araştırmada yapılan analizlerde meslek, diyabet tipi, insülin tipi, retinopati, glukoz takibi, diyabet süresi, insülin kullanma süresinin hipoglisemi varlığı açısından; yaş ve insülin kullanma süresinin hipoglisemi sıklığı açısından;.insülin kullanma süresinin hipoglisemi şiddeti açısından anlamlı olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted in order to determine the frequency and severity of hypoglycemia and factors affecting hypoglycemia in diabetic patients. The study was conducted in Ankara Bilkent City Hospital Endocrinology and Metabolism department. The patients hospitalized in endocrinology ward or admitted to outpatient clinics were included. All patients were above 18 years of age and had diabetes who were receiving insulin treatment. Total of 1038 patients were enrolled an each individual gave informed consent to participate in the study. Data was recorded and analyzed with SPSS (IBM SPSS Statistics 24). According to our findings the patients in the study group were mostly female and relatively older. Most of the patients had low education level and social status and they were mostly living in the city suburbs. Most of the female patients in that group were housewives and most common accompanying comorbidities were hypertension and hyperlipidemia. The patients had long duration of diabetes history and had received“diabetes and insulin education”before. Despite education, they didn't make the appropriate life style changes such as diet and exercise. The mean insulin usage time was two years and premixed insulins were the most common ones that were being used. Although hypoglycemia was frequent, rate of severe attacks was low. Almost all cases had glucometer at home and were making self blood glucose monitoring. Moreover almost all patients were injecting insulin to themselves, and most common needle diameter was 8 mm. In our study the enrolled patients'mean BMI, FPG, PPG were above the target range. In the analysis made in the research, occupation, diabetes type, insulin type, retinopathy, glucose follow-up, duration of diabetes, the duration of insulin treatment were found to be significant in terms of presence of hypoglycemia; age and duration of insulin treatment were found to be significant in terms of frequency of hypoglycemia; duration of insulin treatment was significant in terms of severity of hypoglycemia.