Genç futbolcu adaylarında slc6a4 promoter S/L polimorfizminin belirlenmesi
Determination of slc6a4 promoter S/L polymerphysis in young football player candidates
- Tez No: 616376
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KORKUT ULUCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Genetik, Genetics
- Anahtar Kelimeler: Futbol, genetik, SLC6A4, serotonin, spor genetiği, Football, genetic, SLC6A4, serotonin, sports genetics
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nörobilim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Nörobilim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Sportif performansa önemli ölçüde etki eden unsurlardan biri de kaygı düzeyidir. Kaygı düzeyini kontrol eden sistemlerden biri de merkezi sinir sistemindeki serotonerjik sistemdir. Serotonerjik sistemin temel elemanlarından biri de serotoninin sinaptik boşluklardan geri alınımını sağlayan serotonin taşıyıcı proteinidir (5-HTT). Bu protein SLC6A4 geni tarafından kodlanmakta olup bu genin promotor bölgesindeki işlevsel delesyon/insersiyon polimorfizmi, genin transkripsiyon hızını etkilemektedir. SLC6A4 geni kısa (S) ve uzun (L) olmak üzere iki alel formu bulundurur. Genin kısa (S) alelinin, bugüne kadar yapılan araştırmalarda sportif performans üzerinde de büyük etkiye sahip olan kaygı ile ilişkili olduğu saptanmıştır. Bu araştırmalar ışığında, çalışmamızda SLC6A4 geni üzerinde durulmuş olup bu genin 14-16 yaş arasındaki 44 genç erkek futbolcu adaylarının kısa (S) ve uzun (L) alel dağılımlarının belirlenmesi hedeflenmiştir. Çalışmamızda DNA izolasyonu için gerekli kan örnekleri, sporcuların rutin biyokimyasal analizleri için verdikleri kan örneklerinin arta kalanlarından elde edilmiştir. Genotipleme çalışması DNA izolasyonu ve sonrasında konvensiyonel polimeraz zincir reaksiyonu ile (PCR) tamamlanmıştır.“S”ve“L”alellerinin analiz edilmesi sonucu sporcularda LL, LS ve SS genotipleri dağılımları belirlenmiştir. Bu belirlemeye göre futbolcuların 10'u (%23) LL, 25'i (%57) LS ve 9'u da (%20) SS genotiplemesi olarak ortaya çıkmıştır. Alellik dağılımları ise kaygı düzeyine etkisi bulunan S aleli 43 (%49) iken L aleli 45 (%51) şeklinde bulunmuştur. Bu çalışma futbolculardaki LL genotip ve L alelinin, SS genotip ve S aleline kıyasla daha yoğun oranda olduğunu belirten ilk rapor niteliğindedir.
Özet (Çeviri)
One of the factors that have a significant effect on sport performance is the level of anxiety. One of the systems that control the level of anxiety is the serotonergic system in the central nervous system. One of the basic elements of the serotonergic system is the serotonin transporter protein (5-HTT) that provides the reuptake of serotonin from synaptic spaces. This protein is encoded by the SLC6A4 gene, and the functional deletion / insertion polymorphism in the promoter region of this gene affects the rate of transcription of the gene. The SLC6A4 gene has two allele forms, short (S) and long (L). The short (S) allele of the gene has been found to be associated with anxiety, which has a major impact on sporting performance. In this study, it was aimed to determine the short (S) and long (L) allele distributions in SLC6A4 gene of 44 young male footballer candidates between the ages of 14-16. In our study, blood samples required for DNA isolation were obtained from the remainder of the blood samples given by the athletes for routine biochemical analysis. Genotyping was completed by DNA isolation followed by conventional polymerase chain reaction (PCR). As a result of the analysis of“S”and“L”allele, the distribution of LL, LS and SS genotypes in the athletes were determined. According to this determination, 10 (23%) of the players were LL, 25 (57%) were LS and 9 (20%) were SS genotyping. The allele distributions were 43 (49%) S allele, which had an effect on anxiety level, and 45 (51%) L allele. This study is the first report that the LL genotype and L allele in footballers are more intense compared to SS genotype and S allele.