Ahmet Hamdi Tanpınar'da mesuliyet fikri
The notion of responsibility in Ahmet Hamdi Tanpınar
- Tez No: 616552
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ahmet Hamdi Tanpınar, Huzur, Saatleri Ayarlama Enstitüsü, sorumluluk, büyümek, yetişkinlik, özerklik, entelektüel, Ahmet Hamdi Tanpınar, A Mind at Peace, Time Regulation Institute, responsibility, growing up, adulthood, autonomy, intellectual
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 250
Özet
Bu tezde, sorumluluk etiği tarihi özetlenmekte ve“mesuliyet”in tanımı yapılmakta; elde edilen bilgi ışığında Ahmet Hamdi Tanpınar'ın romanlarında“mesuliyet”kavramını nasıl ele aldığının ve işlediğinin ortaya konulması amaçlanmaktadır. Ardından Tanpınar'ın hem bir entelektüel olarak topluma, hem de bir sanatçı/yazar olarak kendine ve eserine karşı duyduğu“çift sorumluluk”sonucu yaşadığı edebî kriz incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the history of the ethics of responsibility is summarized and the term“responsibility”is defined; in consideration of the knowledge gained, Ahmet Hamdi Tanpınar's approaching and handling of the term“responsibility”in his novels is aimed to be presented. Then Tanpınar's literary crisis caused by“the double responsibility”that he bears both as an intellectual for the society and as an artist/author for himself and for his work is researched.