Ürün bağlama ve paket satışlar yoluyla rekabetin sınırlanması ve hakim durumun kötüye kullanılması
Limiting Competition through tying and package sales and Abuse of Dominance
  1. Tez No: 616568
  2. Yazar: DİLEK KARAMAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ESİN ÇAMLIBEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Ürün Bağlama, Paket Satışlar, Rekabetin Sınırlandırılması, Tying, package sales, Limiting Competiton
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 211
Özet
ÖZET Ürün Bağlama Ve Paket Satışlar Yoluyla Rekabetin Sınırlanması ve Hakim Durumun Kötüye Kullanılması Dilek KARAMAN Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitiüsü Özel Hukuku Anabilim dalı Özel Hukuku Programı Ekonomi biliminin gelişimi ile gözlemlenen en önemli olgu, piyasa ekonomisinde oluşacak çeşitli aksaklıkların, ekonominin temelini oluşturan serbest rekabet ortamını bozabilecek olmasıdır. Liberal anlayış doğrultusunda özgür bir rekabet ortamında bulunan piyasa aktörleri rekabet olgusunu hukuka aykırı şekilde tesis etmeye veya aralarındaki mücadeleyi azaltmaya veyahut tamamen ortadan kaldırmaya çalışabileceklerdir. Piyasa ekonomisinde ortaya çıkacak bu tür sakıncaların giderilmesi bakımından bazı hukuki düzenlemelerin yapılması kaçınılmaz olacaktır. Serbest piyasa ekonomisinin uygulandığı ülkelerde, her ne kadar Rekabet Hukuku bakımından farklı yaklaşımlar benimsenmiş olsa da, teşebbüslerin rekabeti bozucu nitelikte olan anlaşma, uyumlu davranış ve kararları ile tekelleşme veya hakim durumun kötüye kullanılması yasaklanmıştır. Etkin bir rekabet düzeni, farklı davranış şekilleriyle sınırlanabilir. Bağlama ve paket satış uygulamaları da bunlardan biridir. Farklı anlamlar taşımalarına karşın ortak bir kullanımları söz konusudur. Bağlama uygulaması, satıcının ürün ya da teminatını diğer ürün veya hizmet alımına bağlı olarak yapması durumunda söz konusudur. Paket satışlar ise, tedarikçinin iki veya daha fazla ürünü birlikte sunması olarak nitelendirilmektedir. Rekabet alanında satıma konu teşkil eden ürünlerin birlikte satılması suretiyle rekabetin engellenmesi veya ortadan kaldırılması söz konusu olabilecektir. Günümüzde oldukça yaygın olarak uygulama alanı bulan bağlama ve paket satışlar, rekabet üzerinde etkinlik sağlayıcı nitelikler de taşımaktadırlar.Nitekim, ürünlerin birlikte üretimi ile üretim maliyetleri düşeceğinden hem üretim artacak hem de maliyetler azalacaktır. Birlikte satım durumunda da maliyetlerde tasarruf söz konusu olabilecektir. Tüketiciler açısından da bağlama ve paket satışlar, araştırma maliyetlerini düşürecektir. Bir başka verimlilik sağlayacağı durum ise, kalite güvencesi durumunda söz konusudur.Teknolojik gelişmeler neticesinde de bağlama ve paket satışlar yoluyla ürünlerin geliştirilmesi söz konusu olabilecektir. Yine, etkin fiyat farklılaştırması veya pazarda oluşabilecek çifte tekelci fiyatlama sorununu çözmek amacıyla iktisadi etkinlik kazanımlarının ortaya çıkmasını da sağlayabilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Doctoral Thesis Doctor of Philosophy(PhD) Limiting Competition through tying and package sales and Abuse of Dominance Dilek KARAMAN Dokuz Eylül University Graduate School of Social Sciences Department of Private Law Private Law Program With the development of economics as a science, the most significant phenomenon has been the disruption of the environment of free competition, forming the basis for the economy, by various issues experienced in the market. Market actors existing in a free and competitive environment established according to liberal principles may attempt to facilitate competition in a way that violates legal boundaries, or to decrease or completely eradicate the competition between themselves. It is inevitable that some legislation must be instituted to prevent such issues from emerging in the market economy. In countries where a free market economy exists, different approaches have been adopted in terms of competition law to prevent agreements, understandings and decisions geared to disrupt competition and monopolisation and the abuse of prevalent conditions has been prohibited. An effective state of competition requires the limitation of various forms of conduct. This includes tying and package sales practices. Although these practices may have different connotations, their main purposes are the same. Tying is defined as the connection of one commitment or product offered by a vendor with the procurement of another product or service. Package sale is defined of the presentation of two or more products together by a supplier. With the joint sale of products within the area of competition, it is possible that competition may be prevented or completely eradicated. Tying and package sales are frequently practised in the market today, and have some characteristics that allow competition to be subverted. With the joint production process, production costs will fall and output will rise, meaning that costs will decrease in general. In the case of joint sales, savings on costs can be achieved. For consumers, tying and package sales decrease the cost of research. Another factor allowing an increase of efficiency is the case of quality assurance. With recent technological developments, products may also be developed through tying and package sales. Moreover, effective price differentiation and measures developed in order to solve problems such as monopolistic pricing may lead to advancements in economic activity.