Cumhuriyetten sonraki on roman örneğinde siyasetin edebiyatımıza yansıması
The reflection of politics in our literature in the example of ten novels after Republic
- Tez No: 616618
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT BİLGİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Roman, Siyaset, Sosyal Olaylar, Yazar, Günlük Yaşam, Novel, Politics, Social Events, Writer, Daily Life
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 200
Özet
Bu çalışmada Türk Edebiyatında siyaset ve hayat konusunu ele alan on roman incelenmiştir. Romanlar Türk Edebiyatında Cumhuriyet Dönemi'nde yazılmış eserler arasından seçilmiştir. Romanlar seçilirken daha çok işlenecek konuyla alakalı olan romanlara yer verilmiştir. Çalışmanın girişinde 'Siyaset' kelimesinin anlamı ve hayat, edebiyat, roman ilişkisi üzerinde durulmuştur. Çalışmanın birinci kısmında yazarların hayatı, eserleri ve roman incelemesine yer verilmiştir. Roman incelemesi sırasıyla roman özeti, şahıslar, dil ve üslup, mekân, zaman şeklindedir. İkinci bölümde ise seçilen romanlarda yer alan siyasal ve sosyal olaylara yer verilmiştir. Siyasi politikanın toplum ve birey üzerindeki etkisinin romana yansıma şekli gözlenmiştir. Romanların günlük hayattan ve sosyal konulardan beslendiği görülmüştür. Günümüze ulaşmış birçok eser gibi bu on roman da yaşanılanları yansıtmıştır. Yazarlar yaşadıkları dönemin problemlerini ele alarak bir sonraki nesle aktarmışlardır. Geçmiş dönemlerde insanların yaşadığı zorluklar, zulümler, üzüntüler, savaşlar, yenilgiler, zaferler romanlarda işlenmiştir. Bu konuların yanında incelenen romanlarda sağ-sol çatışması, kadın-erkek eşitsizliği, bilgisizlik, eğitimsizlik konuları anlatılmıştır. Ayrıca toplumda keskin ayrımlara rastlanmıştır. Toplumun bir kesiminin zenginlik içinde yaşadığı görülürken toplumun diğer kesiminin geçimini güçlükle yapabildiği problemi görülmüştür. Romanlarda kültürel yaşamın, töre kanunlarının insan psikolojisi üzerindeki olumsuz etkilerine rastlanmıştır. İnsanların siyasi, sosyal, tarihi, psikolojik, kültürel birçok yönü romanların konusu olmuştur. Bunların yanında hükümetlerin izlediği politikaların, stratejilerin, yöntemlerin, düşüncelerin toplumun yaşamını etkilediği görülmüştür. Çalışmanın genelinde romanın toplumun, bireyin aynası olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Roman toplumu bütün yönleriyle yansıtmaya çalışmıştır. Yazarlar toplumun yaşadıklarını romanlarda ifade etmişlerdir. Günlük hayatta görülen görüş ayrılıkları, din, dil, ırk ayrımı; zengin fakir arasındaki ekonomik dengesizlik; kadın erkek eşitsizliği, devletlerin politikaları romanlarda işlenen konulardır. Bireyin yalnızlaşması, kültür ve toplumun etkisiyle ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, ten novels that deal with politics and life topics in Turkish Literature were examined. The novels were chosen among works written in the Republican Period in Turkish Literature. While choosing them, novels related to the subject to be covered were included. At the beginning of the study, the meaning of the word 'Politics' and the relationship between life, literature, and novels were emphasized. In the first part of the study, the life, works of authors, and novel analyseis were included. Novel review is in the form of novel summary, individuals, language and style, place, and time, comment. In the second part, political and social events in the selected novels were included. It was observed that the effect of political policy on society and the individual was reflected in the novel. It has been observed that the novels are fed by daily life and social issues. Like many works that have survived, these ten novels reflected the experiences. The authors addressed the problems of the time they lived and transferred them to the next generation. Difficulties, cruelty, sadness, wars, defeats, and victories in the past have been covered in novels. In the novels that were analyzed alongside these issues, the issues of right-left conflict, inequality of women and men, ignorance, and lack of education were explained. In addition, sharp distinctions were found in the society. While it is seen that one part of the society lived in wealth, the problem is that the other part of the society could hardly make a living. The negative effects of cultural life and custom laws on human psychology have been found in novels. Many political, social, historical, psychological, and cultural aspects of people have been the subject of novels. In addition, it has been observed that the policies, strategies, methods and thoughts followed by governments affect the life of the society. It was concluded that the novel is the mirror of the society and the individual throughout the study. The novels tried to reflect society in all its aspects. The authors expressed the experiences of the society in the novels. Disagreement in daily life, religion, language, race discrimination; economic imbalance between the rich and the poor; The inequality of women and men, and the policies of the states are the topics covered in the novels. The isolation of the individual was revealed by the influence of culture and society