Lütfiye Aydın, hayatı, sanatı ve eserleri üzerine bir araştırma
A research on the art and works of Lütfiye Aydın's life
- Tez No: 616619
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SOĞUKÖMEROĞULLARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Lütfiye Aydın, Hikâye, Roman, Gaziantep, Madımak, Kadın, Eleştiri, Lütfiye Aydın, Narrative, Novel, Gaziantep, Madımak, Woman, Criticism
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 246
Özet
Lütfiye Aydın'ın hikâyeleri ve romanları temel alınarak oluşturulan bu tezde amaç, yazarın eserlerini detaylı bir şekilde inceleyerek bunların Türk edebiyat tarihi içerisindeki yerlerini almasını sağlamaktır. Lütfiye Aydın, Türk toplumunun ve bu toplumda yer alan kişilerin, sanatçıların, özellikle de kadınların yaşamını ele alıp bunları bir yazar duyarlılığıyla eserlerinde işler. Edebiyata Şeyda Birecikligil takma adıyla yazdığı şiirlerle başlayıp daha sonra öykücü kimliği kazanır. Art arda yazdığı öykülerinden sonra romancılığa da soyunan yazar peş peşe iki roman yazar. Toplamdaki altı öykü kitabında elli yedi öyküsü bulunan Lütfiye Aydın; evlilik, aşk, aile, siyasal eleştiri, sevgi, ölüm gibi temalarla eserlerini verir. Öykülerinde daha çok bir kadın hassasiyeti ve gözüyle eleştirel bir tutum sergileyen yazar yaşadığı Madımak Olayı'ndan sonra bu tutumunu daha da arttırır. Romanlarında ise Türk edebiyatı ve Türk musikisi için önemli olan şahısların hayat hikâyelerine yer verir. Bunların dışında kendisi de Gaziantepli olan yazarın anılarıyla birlikte Gaziantep'in tarihsel ve kültürel açıdan bir değerlendirmesi olan Anka Kentim Antep'im kitabı ve yaşadığı Madımak Yangını sonrasında zihinsel bir toparlanma sürecini anlattığı Kül Tablet anlatı kitabıyla farklı türlerde de eserler verir. Yazarın beş öykü kitabı, iki romanı, anı kitabı ve anlatı kitabı yapı ve içerik bakımından ilk kez tarafımca incelenmiştir. İki bölümlük bu çalışmada ilk bölümde Lütfiye Aydın'ın hayatı ve sanatı; ikinci bölümde ise eserleri yapı, tema ve üslup açısından incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
“The aim of this thesis, is based on generating the stories and novels of Lütfiye Aydın, by examining the author's works in detail and to profilde them the place in the history of Turkish literature. Lütfiye Aydın handles on the lives of Turkish society, people, artists especially women who exist in this society, and processes them the sensitivity of a writer in her works. She begins to literature with the nickname of Şeyda Birecikligil. Then she gains the narrator identity. After the stories that she wrote repeatedly, she also takes over the novelistic and she writes two novels successive. Lütfiye Aydın has totally 6 storybooks and 57 stories within them. She generates her works with the theme of marriage, love, family, criticim on policy and death. The author presents the woman sensitivity and attitudes critical towards women in her works. After Madımak Issue that she lived, she increases her attitudes more. Lütfiye Aydın ranks to Turkish literature and the lives of people who are important for Turkish musical. The author is from Gaziantep and with her book ”Anka Kentim Antep“ which is a cultural and historical assessment of Gaziantep and also she has produced works in different genres with her book of Kül Tablet which is a narrative book that tells the process of mental recovery after Madımak Fire. ”The author's 5 books, two novels, a memoir and a narrative has been examined by me in terms of structure and content. In this two-part study, in the first part, the life and the art of Lütfiye Aydın and in the other part, her works has been examined in terms of structure, theme and style.