X ve Y kuşağı bağlamında örgütsel sinizm
Organizational cynicism in context of X and Y generation
  1. Tez No: 616629
  2. Yazar: İLKE TUNÇEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKNUR KUMKALE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sinizm, Örgütsel Sinizm, Kuşaklar, Demografik Özellikler, Cynicism, Organizational Cynicism, Generations, Demographic Characteristics
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Çalışanların örgütlerine karşı güvensizliği, isteksizliği gibi olumsuz duygu, düşünce ve davranışları içeren örgütsel sinizm günümüz örgütlerinde üzerinde durulması gereken önemli bir konu haline gelmiştir. Örgütlerde çalışan profiline bakıldığında ise üç farklı kuşağın yer aldığı görülmektedir. Farklı kuşakta yer alan bireylerin hayata bakış açısı, beklentileri, iş hayatındaki davranışlarının da farklı olduğu düşünülmektedir. Bu noktadan hareketle, çalışmada X ve Y kuşaklarının örgütsel sinizm düzeyleri araştırılmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde kuşak kavramı, ikinci bölümünde örgütsel sinizm kavramı incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise araştırma için oluşturulan hipotezler analiz edilmiştir. Araştırma, Edirne ilindeki 201 banka çalışanına anket uygulanarak gerçekleştirilmiştir. X ve Y kuşağı katılımcıların örgütsel sinizm düzeyleri cinsiyet, eğitim durumu, medeni durum, sektördeki çalışma süresi, kurumdaki çalışma süresi, gelir düzeyi ve unvan değişkenlerine göre incelenmiştir. Araştırma verilerini analiz etmek için Bağımsız Örneklem T testi ve Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) uygulanmıştır. Analiz sonucu X ve Y kuşağı çalışanlarının örgütsel sinizm düzeylerinin anlamlı farklılık gösterdiği bulgusuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Organizational cynicism, including negative feelings, thoughts and behaviors such as insecurity and unwillingness of employees towards their organizations, has become an important issue to be emphasized in today's organizations. Looking at the employee profile in organizations, it is seen that there are three different generations. It is thought that individuals in different generations have different perspectives, expectations and behaviors in business life. In this study, the organizational cynicism levels of the X and Y generations were investigated. In the first part of the study, the concept of generation is examined and in the second part, the concept of organizational cynicism is examined. In the third part, the hypotheses created for the research are analyzed. The research was conducted by applying a questionnaire to 201 bank employees in Edirne. Organizational cynicism levels of generation X and Y were analyzed according to gender, educational level, marital status, working time in the sector, working time in the institution, income level and flour. Independent Sample T test and One Way Analysis of Variance (ANOVA) were used to analyze the research data. As a result of the analysis, it was found that organizational cynicism levels of X and Y generation employees showed significant differences.