Çocukluk çağı akut lenfoblastik lösemili hastaların gamma delta T hücre düzeyleri ve klinik özellikler arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between gamma delta T cell levels and clinical characteristics of patients with acute lymphoblastic leukemia in childhood
  1. Tez No: 616632
  2. Yazar: YETER TUĞÇE KÖYLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSA KARAKÜKCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: B Hücreli akut lenfoblastik lösemi, Gamma Delta (γδ) T, Apoptoz, Proliferasyon, Senesens, B Cell acute lymphoblastic leukemia, Gamma Delta (γδ) T, Apoptosis, Proliferation, Senesence
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kök Hücre Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Akut lenfoblastik lösemi özellikle gençler ve çocuklarda yaygın olarak görülen bir lösemi türüdür. Kan hücresi olan lenfoblastların olgunlaşma sürecinde meydana gelen anormal hücrelerin kontrol dışı büyüme ve çoğalması ile gerçekleşmektedir. Bu anormal hücreler çabuk yayılarak hastalık belirtileri göstermektedir. Bu tez çalışmasıyla DLI (sağlıklı bireyler), Tanı anı (1.gün) ve kemoterapi tedavisinin 33.günü hastalardan elde edilmiş Gamma Delta T (γδ T) hücrelerinin B-ALL (CCRF-SB) kanser hücre hattına etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Biyolojik mekanizmaları değerlendirmek için deney gruplarından alınmış γδ T hücreleri CCRF-SB hücre hattıyla birlikte kültüre edilmiştir. Kültür sonrasında her grup için apoptoz, senesens, proliferasyon testleri yapılmıştır. Kültür işlemi sonrasında apoptoz sonuçları DLI (Dönor lenfosit infüzyonu) ve 33.gün γδ T hücrelerinde anlamlı bir farklılık görülmemiştir. 33.gün ve 1.gün arasında istatistiksel olarak anlamlılık gözlemlenmiştir. Proliferasyon testi sonucunda; CCRF-SB kontrol grubu γδ T uygulanmış deney gruplarına göre istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir. Deney grupları arasında 1.gün grubuna göre DLI ve 33.gün grubunda daha az prolifere hücre olduğu gözlemlenmiştir. Senesens testi için deney gruplarına dahil edilen CCRF-SB kontol grubu diğer deney gruplarına göre yüksek floresan aktivite göstermiştir. Beta galaktozidaz ifadesinin floresan aktivite için DLI ve 33.gün grupları 1.güne göre istatistiksel olarak anlamlı olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Acute lymphoblastic leukaemia is a common type of blood cancer, especially in young people and children. It occurs due to uncontrolled growth and proliferation of abnormal cells caused by a disruption in the maturation process of lymphoblastic cells. These abnormal cells are dysfunctioned and their rapid spreading is considered as signs of disease. The aim of this study was to investigate the effects on B-ALL (CCRF-SB) cancer cell line of Gamma Delta T (γδ T) cells obtained from healthy individuals, 1st day and 33rd day patients. To evaluate the biological mechanisms, the experimental groups γδ T cells were cultured together with the CCRF-SB cell line. Apoptosis, senescence and proliferation tests were performed for each group after culture. Apoptosis results did not show a significant difference in DLI (donor lymphocyte infusion) and 33rd day γδ T cells. Statistical significance was observed between 33rd day and 1st day. As a result of the proliferation assay, DLI and 33rd day γδ T cells groups showed statistical significance compared to the 1st day group. Moreover, we did not apply to CCRF-SB for control groups. This group has shown a significant difference from treatment groups. The CCRF-SB group without γδ T cells included in the experimental groups for senescence testing showed higher fluorescence activity than the other experimental groups. Fluorescence activity of Beta-galactosidase expression found DLI and 33rd day groups statistically significant than 1st day group.