Vakf ve ibtidânın tefsire etkisi nesefi bağlamında
- Tez No: 616633
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İRFAN ÇAKICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Vakf, İbtidâ, Tefsir, Medarik, Nesefi, Vakf, İbtidâ, Tafsir, Medarik, Nesefi
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Vakf ve ibtidâ ilminin Kur'an-ı Kerîm ilimleri içinde önemli bir yeri vardır. Bunun sebebi hem Kur'an-ı Kerîm'in kıraâtı hem de manasıyla ilgili olmasıdır.“Mananın tamam olduğu yerde nefes almak için durmak”anlamına gelen vakf ile“mana bütünlüğüne uyarak uygun yerde başlama”anlamına gelen ibtidâ ilminin, Kur'an-ı Kerîm tefsirinde murat edilen manaların elde edilmesinde fazlaca etkisi olduğu aşikârdır. Hakkında müstakil teliflerin yapıldığı döneme kadar sözlü olarak aktarılan vakf ve ibtidâ ilmini bilmeyenlere kadim ulemanın kıraât icazeti vermediklerini eserlerimiz kaydeder. Zira doğru tatbik edilmediği zaman mananın değişmesine veya bozulmasına sebep olabilmektedir. Kıraât ilmi için olduğu kadar, Kur'an-ı Kerîm tefsiri için de önemli olan vakf ve ibtidâ ilmi, Kur'an-ı Kerîm tefsirinde sahih itikadın oluşması, hükümlerin sağlam bir şekilde tespit edilmesi, doğru mananın ortaya konulabilmesi gibi birçok hususta önem arz etmektedir. Bu çalışmamızda vakf ve ibtidâ ilminin âyetlerin anlamı ile olan irtibatı ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu bağlamda öncelikle konuyla alakalı kavram ve yapılan tasnifler ele alınmış ardından vakf-ibtidâ ilminin önemi ve anlam üzerindeki etkin rolü örnek âyetlerle incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The“vakf”and“ibtidâ”have an important place among the sciences related to the Holy Quran. The reason for this is that it is related both to the Qur'an reading and its meaning. It is obvious that the vakf which means stopping to breathe where the meaning is completed and ibtidâ, which means starting at the appropriate place by following the integrity of the meaning, has a significant effect on the interpretation of the Holy Quran and in obtaining the meaning of the Holy Quran. Our works record that the ancient scholars do not give the Quran recitation permission to those who do not know the vakf and ibtidâ knowledge, which were transferred orally until the period when the individual royalties were made. Because if not applied correctly, it can cause the meaning to change or deteriorate. The vakf and ibtidâ, which is important for the Qur'an's exegesis as well as the Qur'an reading, are important in many aspects such as the formation of authentic creed in the Quran's exegesis, the determination of the provisions in a solid way, and the right meaning. In this study, the relationship between the knowledge of the vakf and ibtida with the meaning of the verses was tried to be revealed. In this context, firstly relevant concepts and classifications have been discussed, and then the importance of Vakf-Ibtida science and its effective role on meaning has been examined with sample verses.