Hintli hacıların yaşadığı sıkıntılar: Sirkat ve Osmanlı Devleti'nin aldığı önlemler (1820-1914)
Troubles experienced by İndian pilgrims: Theft and measures taken by the Ottaman State (1820-1914)
  1. Tez No: 616663
  2. Yazar: YELİZ GÖK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA GÜLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Hac, Osmanlı Devleti, Hintli Müslümanlar, Bedevi, Sirkat (Hırsızlık), Pilgrimage, Ottoman Empire, Indian Muslims, Bedouin, Theft
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Osmanlı Devleti 1517 tarihinden itibaren hac ve umre için Kutsal topraklara ulaşmak maksadıyla yola çıkan Müslümanların güvenli ve rahat bir yolculuk yapmasına büyük önem vermiştir. Hac mevsiminde farklı coğrafyalardan gelen hac kafilelerinin bir araya toplanmak suretiyle önce İstanbul'a gelmeleri, buradan da hacıların Surre Alayı ile Kutsal topraklara ulaşmaları sağlanmıştır. Surre Alayı ile birlikte yola çıkan kafileler yol güzergâhında bulunan çöllerde yaşayan bedevilerin saldırılarına maruz kalmıştır. Urban aşiretlerinin hac kafilelerine baskınlar düzenleyerek sık sık saldırması ve yağma yapması hacıların güvenliğini tehlikeye sokmuştur. Hadimü'l Harameyn sıfatı ile kutsal topraklara büyük hürmet gösteren Osmanlı Devleti bu tehditlere karşı mücadele ederek birtakım tedbirler almıştır. Hac ibadeti için Kutsal topraklara gelen Hintli Müslüman hacıların sorumluluğunu da üzerine alan Osmanlı Devleti hacıların mağduriyetlerini gidermeye çalışarak problemlerini çözmek için uğraşmıştır. Özellikle XIX. yüzyılda ve XX. yüzyıl başlarında hac yolcuğunda asayişle ilgili birçok problem yaşayan Hintli hacıların bu sorunları Osmanlı Devleti tarafından takip edilmiş ve çözülmüştür. Urban saldırılarının önlenmesi için birçok tedbir alarak yoğun çaba gösteren devlet, hacıların maddi ve manevi olarak bütün sıkıntıları gidermiştir.
Özet (Çeviri)
From 1517 onwards, the Ottoman Empire attached great importance to the safe and comfortable journey of Muslims who set out to reach the Holy Land for pilgrimage and Umrah. During the pilgrimage season, pilgrims from different geographies gathered together to come to İstanbul first and from there, the pilgrims reached the Surre Regiment and the Holy Land. The Surre Regiment, along with the convoys, were subjected to attacks by Bedouins living in the deserts along the route. The frequent attack and looting of urban tribes by raids on pilgrimage groups endangered the safety of pilgrims. Hadimü'l Harameyn in this capacity as a great respect fort he holy land of the Ottoman Empire took some measures by combating these threats. Taking responsibility for Indian Muslim pilgrims who came to the Holy Land for worship, the Ottoman Empire tired to solve the problems of the pilgrims. Especially XIX. century and XX. these problems of Indian pilgrims who had many problems related to public order in pilgrimage in the beginning of the XIX. th century were followed and solved by the Ottoman Empire. The state, which has made intensive efforts to prevent urban attacks, has eliminated all the material and spiritual problems of pilgrims.