Postcolonial trauma, history and subversion in Arundhati Roy's The God of Small Things
Arundhati Roy'un Küçük Şeylerin Tanrısı romanında postkolonyal travma,tarih ve altüst etme
  1. Tez No: 821293
  2. Yazar: MAHİZER AKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK DİRENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: travma, postkolonyal travma, postkolonyalizm, tarih, altüst etme, trauma, postcolonial trauma, postcolonialism, history, subversion
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Edebi travma teorisi, Batılıların savaşlar, soykırım, Holokost,11 Eylül olayları gibi travmatik deneyimlerine odaklanır ve bunları Travma Sonrası Stres Bozukluğu'na ve Cathy Caruth, Dori Laub ve Shoshana Felman gibi Yale okulu akademisyenlerinin metinlerine dayanarak analiz eder. Travma ve travmatik deneyim tanımları Avrupa merkezlidir; marjinal grupların, ezilen insanların, sömürgeleştirilmiş halkların ve Batılı olmayanların travmatik acılarını hesaba katmazlar. 2000'li yıllardan itibaren travma kuramı ve postkolonyal edebiyat çalışmaları arasında güncel gelişmeler olmuş ve bunların etkileşimi sonucunda postkolonyal travma kuramı ortaya çıkmıştır. Postkolonyal travma teorisi, edebi travma teorisinin temel ilkelerine meydan okur ve onu Avrupa merkezli odağı nedeniyle eleştirir ve travma çalışmalarını sömürgecilikten kurtarmanın yollarını önerir. Edebi travma teorisinin olay merkezli travma modelinin aksine, postkolonyal travma teorisi, sinsi, çoğulcu, tamamlayıcı travma modellerinden yararlanarak Batılı olmayanların, ezilen ve marjinal grupların travmalarını dile getirir. Edebi travma çalışmalarında hala boşluklar vardır ve postkolonyal travma teorisi bu boşlukları postkolonyal bir bakış açısıyla doldurmayı hedefler. Hintli yazar Arundhati Roy'un dünyaca ünlü romanı Küçük Şeylerin Tanrısı, edebi travma teorisi merceğinden bolca incelenmiştir; ancak romanın postkolonyal travma çalışmalarının merceğinden analizi her nedense ihmal edilmiştir. Bu çalışma, romanı son yıllardaki postkolonyal travma çalışmalarındaki güncel gelişmeler ve eleştirel yöntemlerle incelemeyi amaçlamaktadır ve sömürgeciliğin bir son değil, travmatik etkileriyle devam eden bir olgu olduğunu fikrini vurgulamaktadır. Bu tez, travma teorisindeki güncel gelişmeler ışığında ve postkolonyal edebiyat çalışmaları bağlamında, postkolonyal travma ve tarihin temsillerini ve kolonyalizm ve tarihin karakterler ve toplum üzerindeki travmatik etkilerini, romandaki karakterlerin kendi travmalarıyla baş etmeye çalıştıkları yollara odaklanarak analiz etmeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Literary trauma theory focuses on traumatic experiences of the Westerners such as wars, genocide, the Holocaust, 9/11 events and analyzes them basing their ideas on Post-Traumatic Stress Disorder, and texts of Yale school scholars such as Cathy Caruth, Dori Laub, and Shoshana Felman. Their definitions of trauma and traumatic experiences are Eurocentric; they do not take into account traumatic sufferings of the marginalized groups, oppressed people, colonized peoples, and non-Westerners. Since 2000s, there have been current developments in trauma theory and postcolonial literary studies, and as a result of their interaction postcolonial trauma theory has emerged. Postcolonial trauma theory challenges the central tenets of literary trauma theory and criticizes it for its Eurocentric focus and suggests ways of decolonizing trauma studies. In contrast to the event-based trauma model of literary trauma theory, postcolonial trauma theory gives voice to traumas of non-Westerners, oppressed and marginalized groups utilizing insidious, pluralistic, supplementary models of trauma (my emphasis). There are still gaps in literary trauma studies and postcolonial trauma theory aims to fill these gaps from a postcolonial perspective. The Indian author Arundhati Roy's world-renowned novel The God of Small Things has been profusely examined through the lens of literary trauma theory; but then the analysis of the novel through the lens of postcolonial trauma studies is somehow neglected. This study aims to analyze the novel with the current developments and critical methods in postcolonial trauma studies in recent years and emphasizes the idea that colonialism is not an end but an ongoing phenomenon with its traumatic effects. In the light of the current developments in trauma theory and in the context of postcolonial literary studies, this thesis aims to analyze representations of postcolonial trauma and history and the traumatic effects of colonialism and history on the characters and society with a focus on the ways through which the characters in the novel strive to cope with their respective traumas.