Türkiye'de kısa film algısı ve sorunları
Short film perceptions and problems in Turkey
- Tez No: 616809
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHSİNE SEKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Kısa Film, Sinema, Festival, Short Film, Cinema, Festival
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
Günümüz Türkiye'sinde her yıl yüzlerce kısa film çekilmekte, çekilen kısa filmler farklı yollarla seyirci ile buluşmaktadır. Günümüzde kısa film kavramı ise sinemanın başlangıç yıllarında çekilen süre bakımından kısa olan filmlerden farklılıklar göstermektedir. Tamamen bilinçli bir üretim mekanizmasına sahip olan kısa film dünyada ve Türkiye'de birçok film festivalinin omurgalarından birini oluşturmaktadır. Bu çalışmada, Türkiye'de kısa filmin algılanma biçimi ve sorunlu alanları üzerine yoğunlaşılarak tespit edilen sorunlara yönelik çözüm önerilerine ulaşılmaya çalışılmıştır. Bu doğrultuda, günümüz Türkiye'sinde kısa filmi anlayabilmek amacıyla kısa film yönetmenleri ve festival direktörleri başta olmak üzere farklı kişilerle derinlemesine mülakatlar yapılmıştır. Mülakatlar sonucunda; her yıl daha fazla gelişen bir alan olarak kısa filmin, tüm gelişmelere rağmen belli başlı sorunları olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Hundreds of short films are produced every year in today's Turkey, short films are produced meets the audience in different ways. Today, the concept of short film differs from the short films in terms of the time taken in the early years of cinema. Short film with a fully conscious production mechanism, constitute one of the building blocks of many film festivals around the world and in Turkey. In this study, the solutions to the problems identified by focussing on the perception of short films and problem areas in Turkey were pursued. In this respect, in-depth interviews were conducted with different people, especially short filmmakers and festival directors in order to understand the short film in Tukey. As a result of the interviews; as a field that develops more and more every year, it has been revealed that the short film has major problems despite all the developments.