On random object allocation
Rassal nesne tahsisi üzerine
  1. Tez No: 616832
  2. Yazar: FURKAN DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BARLO
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: olasılıksal atama, kararlılık, sıralamaya riayet, ayrımcılık, tercih fonksiyonu, probabilistic assignment, stability, alignment, rank respecting, discrimination, choice function
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sabancı Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 32
Özet
Bu tezde nesne tahsis problemlerinin iki taraflı eslesme piyasaları ile arasındaki iliskiyi inceliyoruz. Temel amacımız, verimlilik, sıralamaya riayet, ayrımcılık karsıtlıgı gibi arzu edilen özellikleri analiz etmek ve bu özellikleri iyi bilinen kararlılık kavramı ile iliskilendirmektir. Sıralamaya riayet eden herhangi bir tahsisin, iki taraflı özel bir eslestirme piyasasının kararlı tahsis sonucu olarak yorumlanabilecegini gösterdik. Belirli kosullar altında, bu tahsisat ayrımcılık karsıtı bir özellik de sergiler. Ayrıca bir atama piyasasından türettigimiz iki taraflı eslestirme piyasasını, toplam verimlilik kavramı ile de iliskilendirdik. Dahası, PS tahsisini saglayan bir süreç de tanımladık.
Özet (Çeviri)
In this thesis, we study a linkage between object allocation problems and twosided matching markets. Our main purpose is to analyse the desirable properties such as efficiency, respect for rank and no-discrimination, and associate them with well-known stability concept. We show that any rank respecting allocation could be interpreted a stable allocation of a specific matching market. Under certain circumstances, the allocation also exhibits no-discrimination. Also, we associate our two-sided matching market derived from an object allocation problem with aggregate efficiency concept. Moreover, we provide a process that yields the PS allocation.