Views on the content knowledge elective courses of the ELT departments and a suggested syllabus
İngiliz dili eğitimi bölümü alan eğitimi seçmeli dersleri hakkındaki görüşler ve ders izlencesi önerisi
- Tez No: 616834
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KÜRŞAT CESUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Alan eğitimi bilgisi, dil öğretiminde teknoloji kullanımı, İngiliz dili alanında yeni eğilimler, İngilizce öğretmeni ve İngilizce öğretmen adaylarının tercihleri, karma yöntem araştırması, keşfedici ardışık desen, ders izlencesi hazırlama, seçmeli dersler, Current Trends in ELT, elective courses, mixed methods, mixed method sequential exploratory design, Pre- service and in-service EFL teachers' preferences, content knowledge courses, syllabus design, technology integration in ELT
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışma, Yüksek Öğretim Kurumunun 2018 yılında İngiliz Dili Eğitimi programlarında yaptığı güncelleme çalışmalarına istinaden, İngilizce öğretmeni ve öğretmen adaylarının seçmeli alan dersleriyle ilgili düşüncelerini anlamaya ve bunu takiben en çok tercih ettikleri derse yönelik bir ders izlencesi hazırlamaya yöneliktir. İngiliz Dili Eğitimi programlarında yapılan bu son düzenleme sadece var olan programın eksiklerini gidermeye yönelik değil, aynı zamanda lisans programlarındaki seçmeli ders payını yüzde yirmi beş oranına yükseltmeye odaklanmıştır. Yüksek Öğretim Kurumu program için on üç farklı alan bilgisi dersi önerisinde bulunurken, üniversitelere talep üzerine altı ders daha ekleme hakkını vermiştir. Bu doğrultuda, çalışmanın ilk aşaması en çok tercih edilen derse yoğunlaşırken; çalışmanın ana çıktısını oluşturan ders izlencesi ikinci aşamanın odağı olmuştur. Çalışmanın ilk aşaması için nitel ve nicel araştırma yöntemlerinin bir arada kullanıldığı karma keşfedici ardışık desen seçilmiştir. İlk adım olarak, Türkiye'deki devlet üniversitelerinin İngiliz Dili Eğitimi bölümlerinin öğretim planlarında belirtilen alan bilgisi eğitimi seçmeli dersleri incelenerek doküman analizi yapılmıştır. Çıkan derslerin Microsoft Excel ile yapılan sıklık analizi sonrasında, en az“3”programda görülen seçmeli derslerden oluşan bir anket hazırlanmış ve çalışmanın ilk aşaması Türkiye örnekleminden 1093 İngilizce öğretmeni ve öğretmen adayı ile yürütülmüştür. Bu aşamada 1093 kişiden elde edilen bulgular SPSS 22 tanımlayıcı istatistikler ve ki-kare testleri uygulanarak analiz edilmiştir. Çalışmanın ikinci aşamasında, Türkiye'deki üniversitelerde görev yapan 62 öğretmen eğitmeni en çok tercih edilen seçmeli dersin içeriği ile ilgili görüş bildirmişlerdir. Verilen yanıtlar temalarına göre kodlanmak suretiyle, iki İngiliz Dili Eğitimi uzmanının görüşü alınarak değerlendirilmiş ve ders izlencesinin son şekli verilmiştir. Bulgular katılımcıların alan bilgisi seçmeli ders tercihlerini mesleki ihtiyaçları doğrultusunda yaptıklarına işaret etmiştir. Belirlenen 24 alan bilgisi seçmeli dersi arasından“İngiliz Dili Eğitiminde Yeni Eğilimler”dersi en çok tercih edilen ders olarak bulunmuştur. Katılımcıların alandaki“yeni”olanı bilmeye duydukları eğilimi ortaya koyan çalışmada geleceğin öğretmenlerini canlı tutabilecek güncel konu ve yeniliklere yer veren bir ders izlencesi hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
With regard to the update in the English Language Teaching Programme in 2018, this research study initially aimed to analyse English teachers' opinions on content knowledge electives, and secondarily suggest a syllabus for the most preferred course. The recent update has focused on not only the deficiencies of the existing programme but also enhancing the number of the elective courses up to 25 per cent throughout the degree program. While CoHE suggested a teaching programme indicating thirteen“Content Knowledge”electives, they also granted authorization to universities to add six more electives on demand. Therefore, this study aspired to reveal the favoured elective course in the first phase while the focus on the second phase changed direction to a syllabus design on the relevant elective as the main outcome of the study. The first phase of the research exploits a mixed method sequential exploratory design that includes both quantitative and qualitative research paradigms ensuring reliability and validity. As an initial step, a document analysis was performed by reviewing the content knowledge electives stated in the curriculums of the ELT departments of the state universities in Turkey. Once the frequency analysis of the electives was performed with the help of Microsoft Excel, a questionnaire was formed specifying the mostly offered electives in a descending order with a minimum frequency of“3”. In pursuit of the finalizing and piloting procedure, the first phase of the study was conducted with 1093 pre-service and in-service teachers all around Turkey. At this stage, the quantitative data obtained from 1093 participants was analysed by descriptive statistics and chi-square tests through SPSS 22. In the second phase of the study, 62 teacher educators working in the English Language Teaching Departments in Turkey presented their opinions regarding the content of the favoured elective course. After analysing their responses by open-coding technique, teacher educators' perspectives were revised and evaluated with the help of two ELT experts and the blended data was put into its final form. In terms of content knowledge electives, the findings indicate that participants make choices based on their professional needs. Among 24 Content Knowledge electives“Current Trends on ELT”was the most favoured elective course meaning that participants are in need of knowing what is“new”in the field. In this regard, an enthusing contemporary syllabus consisting of newer issues and innovations was designed to serve a useful purpose and keep the future teachers updated consequently.