Marcellinus Comes Kronografyası ve Türk tarihi
Chronicle of Marcellinus Comes and Turkic history
  1. Tez No: 616840
  2. Yazar: OKAN ÇEKİL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULLAH ÜSTÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Marcellinus Comes, Kronografya, Türk Tarihi, Hunlar, Bulgarlar, Sabirler, Marcellinus Comes, Chronographia, Turkic History, Huns, Bulgars, Sabirs
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu tez çalışması, VI. yüzyılın ilk yarısında Marcellinus Comes tarafından kaleme alınan kronografyasındaki Türk halkları hakkında aktarılanları izahını ve tarihselleştirilmesini amaçlar. Kronografya, Doğu Roma İmparatorluğu'nun (Bizans) başkenti Constantinopolis'te (İstanbul) Latince olarak sunulmuştur. 379 – 534 yılları kapsamakla beraber 534 - 548 yılları arasında anonim bir şahıs tarafından devam ettirilmiştir. Eserde, Hunlar (Arupa/Batı Hun), Bulgarlar ve Sabirler'in siyasi faaliyetleri hakkında kayıtlar mevcut olup, faaliyetlerin tarihlendirilmesi hususunda önemli bilgiler sağlamaktadır. Özellikle yazarın çağdaşı olan Bulgarların tarih sahnesine çıktıkları ilk dönemleri hakkındaki kayıtlar önemlidir. Ayrıca Marcellinus Comes'in Doğu İmparatorluğu sarayında görevli olması, bahislerinin sarayın bakış açısını yansıtıyor olması nazarında dikkat çekicidir. Hun, Bulgar ve Sabirler hakkındaki kayıtlar ve onlarla ilgili diğer kayıtların tercümesi, Theodor Mommsen'in Monumenta Germaniae Historica'da yer alan Latince neşri dikkate alınarak yapılmış olup, Brian Croke'un The Chronicle of Marcellinus adlı eserinde yer alan İngilizceye tercümesi ile karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to commentary the transfer about Turkic peoples in chronography written by Marcellinus Comes in the first half of 6th century A.D. and to translate into Turkish. Chronicle was presented as Latin in Constantinopolis (İstanbul), the capital of the Eastern Roman Empire (Byzantine). The work covers the period of 379 - 534 and was carried on by an anonymous person between 534-548. The work contains records of the political activities of the Huns (European/Western Huns), Bulgars, Sabirs. It provides important information on the dating of these activities. In particular, the records of the early periods of Bulgars are important, for the author is contemporary of them. It also noteworthy that Marcellinus served in the palace of the Eastern Empire, because his account reflects the perspective of the palace. I translated the records of Hun, the Bulgarians and the Sabirs, and other records of them, and used the Latin version of Theodor Mommsen's Monumenta Germaniae Historica. I have also compared it with Brian Croke's translation into English of The Chronicle of Marcellinus.