1942-1950 dönemi Konya'sına Ekekon Gazetesinin gözüyle bakış
The overview of Ekekon Newspaper to Konya in the period of 1942-1950
- Tez No: 616911
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA ARIKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Türk İnkılap Tarihi, Journalism, History of Turkish Revolution
- Anahtar Kelimeler: Ekekon Gazetesi, Yerel Gazeteler, Konya, Konya Basını, Çok partili hayata geçiş, Ekekon Newspaper, Local Newspapers, Konya, Konya Press, Transition to multi-party life
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Yerel gazeteler, büyük kentler dışındaki yerleşim birimlerinde; il, ilçe ve beldelerde yayımlanan, yayımlandıkları yörenin haberlerini veren, sorunlarını dile getiren yazılı basın organıdır. Yerel gazeteler merkez ile taşra arasında iletişimi sağladığından ve yöre halkının sesi olmaları bakımından önemlidir. Bu amaçla çalışmamızda; ilk sayısı 14 Mart 1935 tarihinde yayımlanan Ekekon gazetesinin 1942-1950 yılları arası incelenmiştir. 1942-1950 yılları arasındaki tüm sayılar taranarak, içerdikleri konular farklı başlıklar altında gruplandırılmış ve farklı bölümler oluşturulmuştur. 1942-1950 yıllarında ülke genelini ilgilendiren konular ve özellikle Konya'nın sosyal, kültürel ve ekonomik yapısı hakkında bilgiler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Local newspapers, in the settlements outside the big cities; is a written press which is published in provinces, districts and towns and gives the news of the region in which they are published and expresses their problems. Local newspapers are important because they provide communication between the center and the provinces and they are the voice of the local people. For this purpose; The first issue of Ekekon newspaper published on 14 March 1935 was examined between 1942-1950. All the numbers between 1942-1950 were scanned and the subjects they included were grouped under different titles and different sections were formed. In the years 1942-1950, information about the general issues of the country and especially the social, cultural and economic structure of Konya were given.