Corporate social responsibility in Ethiopia: Approaches and practices
Kurumsal sosyal sorumluluk: Yaklaşımlar ve uygulamalar
- Tez No: 616912
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. SÜMEYYE KUŞAKCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal Sosyal Sorumluluk, Etiyopya, KSS piramidi, Gelişmekte Olan Ülkeler, Afrika, Corporate Social Responsibility, Ethiopia, CSR pyramid, Developing Countries, Africa
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Kurumsal sosyal sorumluluk hakkında çok sayıda akademik yazı bulunmaktadr. Bununla birlikte, bu makalelerin içeriği bir şekilde gelişmiş ülkelere odaklanmakla benzerdir. Devletin iş dünyasında da önemli bir oyuncu olduğu Etiyopya‟da, oldukça farklı bir iş, devlet ve toplum etkileşimine sahiptir. Devletin iş dünyasındaki yüksek payına ek olarak, Etiyopya'da kurumsal sosyal sorumluluk fikrinin dönüştürülmesinde kilit rol oynayan entelektüel özgürlük, güçlü medya, bağımsız dernekler, aktivist ve savunuculuk grupların etiki zayiftir. Dolayısıyla, şirketlerin kurumsal sosyal sorumluluk uygulamalarını ölçmek için ideal bir bağlamdır. Kurumsal sosyal sorumluluğun gelişmekte olan ülkelerde araştırılmayan bir alan olduğu göz önüne alındığında, bu makale Etiyopya'daki yerli firmaların kurumsal sosyal sorumluluk yaklaşımlarını ve uygulamalarını incelemeyi amaçlamaktadır.Ayrıca, kurumsal sosyal sorumluluk uygulamasının aşamasını değerlendirecektir. Bunun ustunde, bu makale özel ve devlete ait şirketler arasındaki kurumsal sosyal sorumluluk uygulamalarını karşılaştırmaktadır. Neticeye göre, parçalanmış olmasına ve önceliklerin küresel eğilimden farklı olmasına rağmen, Etiyopya şirketlerinin KSS'yi uyguladığını ortaya koymaktadır. Ayrıca, özel ve devlete ait işletmelerin KSS uygulamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktur.
Özet (Çeviri)
There exists a great deal of academic writings about corporate social responsibility. However, the context of these papers is somehow similar focusing on the developed countries. Ethiopia, where the state is also a key player in the business has quite different business, state, and society interaction. In addition to the state‟s high stake in the business, the leverage of intellectual freedom, strong media, independent civil associations, activist and advocacy groups who had played a key role in transforming the notion of corporate social responsibility is so weak in Ethiopia. Hence it is an ideal context with less driving forces to measure companies‟ corporate social responsibility practices. Given the fact that corporate social responsibility is an under-researched area in developing countries, this paper aims to examine corporate social responsibility approaches and practices of indigenous firms in Ethiopia. Moreover, it will assess the stage of corporate social responsibility practice. Last but not least, this paper compares corporate social responsibility practices between private and state-owned companies. The finding reveals hat, though it is fragmented and the priorities are different from the global trend, Ethiopian companies practice CSR. In addition, there is no statistically significant differences between the CSR practices of private and state-owned businesses.