Gebelerin aile hekimliği sisteminden memnuniyet algılarının demografik değişkenler açısından incelenmesi
Of pregnant women's perceptions of satisfaction with family medicine system in terms of demographic variables
- Tez No: 616922
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH SOYSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Aile Hekimliği, Sağlık Yönetimi, Family Medicine, Healtcare Management
- Anahtar Kelimeler: Gebelik, Aile Hekimliği Sistemi, Memnuniyet, Pregnancy, Family Medicine System, Satisfaction
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmada aile hekimliğine muayene olmak için gelen gebelerin aile hekimliği sisteminden memnuniyet algılarının demografik değişkenler açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç kapsamında, Kahramanmaraş ilinde hizmet vermekte olan bir Aile Sağlık Merkezinde muayene olan 300 gebe üzerinde araştırma verileri elde edilmiştir. Araştırma verilerinin elde edilebilmesi için gebeler üzerinde anket uygulanmıştır. Uygulanan ankete formu iki kısımdan oluşmaktadır. Birinci kısımda gebelerin demografik özelliklerini belirten kişisel bilgi formu yer almaktadır. İkinci kısımda aile sağlığı sistemi memnuniyet ölçeği bulunmaktadır. 20 maddeden oluşan aile sağlığı sistemi memnuniyet ölçeği verilerinde doğrulayıcı faktör analizleri uygulanarak aile hekiminden memnuniyet, aile hekimliği uygulamasında görevli ebe ve hemşirelerden memnuniyet, aile hekimliği uygulamasındaki fiziksel donanım ve olanaklardan memnuniyet ve aile hekimliği sisteminden memnuniyet olmak üzere 4 alt boyutlu ve kabul edilebilir uygunlukta olduğu tespit edilmiştir. Verilerin analizi yapılmadan önce verilere normal dağılıp dağılmadığına bakılmış ve non-parametrik testlerin uygulanmasına karar verilmiştir. Verileri değerlendirilirken tanımlayıcı istatistiksel metotları (sayı, yüzde, ortalama, standart sapma), Mann-Whitney u testi ve Kruskal Wallis testi yöntemleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda aile hekimliği sisteminden memnuniyet algılarının genel olarak yüksek derecede olduğu görülmüştür. Aile hekimliği sistemi memnuniyet boyutları incelendiğinde aile hekiminden memnuniyet ve aile hekimliği uygulamasında görevli ebe ve hemşirelerden memnuniyet düzeyleri çok yüksek seviyede çıkarken aile hekimliği uygulamasındaki fiziksel donanım ve olanaklardan memnuniyet ve aile hekimliği sisteminden memnuniyet düzeyleri yüksek seviyede olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca aile hekimliği sisteminin memnuniyet boyutları düzeyi arasında pozitif ve anlamlı bir ilişkisi olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the perception of satisfaction of pregnant women who came to family medicine to be examined in terms of demographic variables. For this purpose, research data were obtained on 300 pregnant women who were examined in a Family Health Center in Kahramanmaraş. In order to obtain the research data, a questionnaire was applied on pregnant women. The questionnaire form consists of two parts. In the first part, there is a personal information form indicating the demographic characteristics of pregnant women. In the second part, there is a family health system satisfaction scale. Confirmatory factor analyzes were performed in the 20-item satisfaction scale of the family health system, and it was determined that there were 4 sub-dimensions and acceptable compliance, including satisfaction from family physician, satisfaction from midwives and nurses assigned to family medicine practice, satisfaction from physical equipment and facilities in family practice, and satisfaction from family medicine system. It was. Before analyzing the data, it was decided whether the data was distributed normally and non-parametric tests were applied. Descriptive statistical methods (number, percentage, mean, standard deviation), mann-whitney u test and spearman correlation analysis methods were used to evaluate the data. As a result of the study, it was seen that the perceptions of satisfaction from the family medicine system were generally high. When the dimensions of the satisfaction of the family medicine system were examined, it was found that the satisfaction levels of the family physician and the satisfaction of midwives and nurses working in the family medicine application were very high, while the satisfaction of the physical equipment and facilities in the family medicine application and the satisfaction level of the family medicine system were high. In addition, a positive and significant relationship was found between the satisfaction dimensions of the family medicine system.