Anne baba tutumunun eş seçiminde sınırlandırıcı inançlar ile ilişkisi
The relationship withrestricting beliefs of parental attitude on mate selection
  1. Tez No: 616923
  2. Yazar: AHMET KORKULU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TURGAY ŞİRİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Tutum, Anne Baba Tutumu, Eş Seçimi, Attitude, Parental Attitude, Mate Selection
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışma, anne baba tutumunun eş seçiminde sınırlandırıcı inançlar ile ilişkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma örneklemini, seçkisiz örneklem yöntemi ile 2016-2017 eğitim öğretim yılında İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesinde çeşitli fakültelerde eğitim gören 222 kız, 79 erkek, 7 cinsiyet belirtmeyen 308 öğrenci ile yapılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak;“Kişisel Bilgi Formu”,“Anne Baba Tutum Ölçeği”ve“Romantizm ve Eş Seçimi Tutum Ölçeği”kullanılmıştır. Çalışmada elde edilen bulgular değerlendirilirken, istatistiksel analizler için SPSS Statistics 25.0 programı kullanılmıştır. Parametrelerin normal dağılıma uygunluğu Kolmogorov-Smirnov testi, normal dağılım gösteren parametrelerin gruplar arası karşılaştırmalarında Oneway ANOVA testi; farklılığa neden çıkan grubun tespitinde Tukey HSD testi; normal dağılım gösteren parametrelerin iki grup arası karşılaştırmalarında Student t testi; normal dağılıma uygunluk gösteren parametreler arasındaki ilişkilerin incelenmesinde Pearson korelasyon analizi ve Regresyon analizi kullanılmıştır. Elde edilen analiz sonuçlarına göre; Romantizm ve Eş Seçimi Ölçeği ile Anne-Baba Tutum Ölçeği arasında aynı yönde istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmuştur. Romantizm ve Eş Seçimi Ölçeği Toplam Puanı artarken Anne-Baba Tutum Ölçeği Toplam puanı da artmaktadır. Cinsiyete göre Eş Seçimi Ölçeğinin“Beraber Yaşama”ile“Aşk Yeterli”puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmaktadır. Erkeklerin“Beraber Yaşama”puanları kızlara göre daha yüksek iken erkeklerin“Aşk Yeterli”puanları kızlara göre daha yüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the relationship with the restricting beliefs of parents' attitude on mate selection through sample method between the 2016-2017 academic year of İstanbul Sabahattin Zaim University. The research environment was drawn from the 308 students who were 222 females and 79 males students and had trained their education in various faculties of İstanbul Sabahattin Zaim University through random sampling method. Asdata collection sources, the“Demographic Information Form”,“ Parental Attitudes Scale”and“Romance and Mate Selection Scale”were used. While the findings of this study were evaluated, SPSS Statistics 25.0 program was utilized for the analysis of all statistics. For the normal distribution of the parameters Kolmogorov-Smirnov Test; for the normal distribution between the groups' comparison One-way ANOVA Test; for the detecting of causing the differentiation Turkey HSD Test; for the parameters that indicates normal distribution between the two groups' comparison Student t-test; for the observation of the relationships between the parameters that indicates convenience to the normal distribution Pearson Correlation Analysis and Regression Analysis were used. According to the obtained findings, it was found a statistical meaningful relationship in the same direction between“Romance and Mate Selection Scale”and“Parental Attitudes Scale”. While the Romance and Mate Selection Scale have raised, Parental Attitudes Scale has also increased. According to the gender, there has been found a meaningful statistical differentiation between the scores of“Cohabitations”and“Love is enough”of the Romance and Mate Selection Scale. While the scores of 'Cohabitations' of males was much higher than the females scores, 'Love is enough' scores of the males was found much higher than females.